Washington Post: Директорът на ЦРУ отново е посетил Киев

Washington Post: Директорът на ЦРУ отново е посетил Киев Снимка: hurriyet.com.tr

По време на неафишираната си визита миналата седмица, Уилям Бърнс е изслушал амбициозната цел на Украйна да си върне територията и да тласне Москва към мирни преговори до края на годината, съобщава изданието

„Директор Бърнс наскоро пътува до Украйна, както прави редовно от началото на руската агресия, потвърждавайки ангажимента на Белия дом да споделя разузнавателна информация, полезна за Украйна“, цитира Washington Post представител на американската администрация.

На срещата в Киев Володимир Зеленски е отчел, че контранастъплението върви по-бавно от желаното“, докато украинският министър на отбраната Олексий Резников не приема скептичните оценки, твърдейки, че „ударът предстои”.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни е призовал за търпение, уверявайки, че контраофанзивата върви толкова бързо, колкото е възможно. „Да, може би не толкова бързо, колкото наблюдателите биха искали, но това е техен проблем“, казва Залужни пред Washington Post, посочвйки на свой ред, че западните страни не изпращат „достатъчно бързо” обещаните боеприпаси и оръжия. 

Същевременно, The Guardian цитира американския генерал Марк Мили, според когото украинската армия „напредва стабилно, преправяйки си път през много трудни минни полета – 500, 1000, максимум 2000 метра на ден“. Според него, украинското контранастъпление ще отнеме много време и ще бъде „много, много кърваво“, така че „никой не трябва да си прави илюзии за това”. Ген. Мили заяви още, че напредъкът може да изглежда по-бавен, отколкото някои хора и компютри са предвидили, но припомни: „Войната на хартия и истинската война са различни. В истинската война умират истински хора”.

ЦРУ не сподели оценката на Бърнс за перспективите на украинската контраофанзива, но според украински източник на Washington Post, „Русия ще преговаря, само ако се почувства застрашена”, например, ако украинските войски изтласкат руските сили до границата с Крим, превръщайки в заложник полуострова, основна база на руския Черноморски флот, коментира Washington Post. 

Украински официални лица казват, че при такова развитие и съгласявайки се да не превзема Крим със сила, Киев би могъл да поиска от Русия да приеме всички гаранции за сигурност, които Украйна може да получи от Запада.

Володимир Зеленски настоява САЩ и Европа да поемат твърди ангажименти за присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС, но двете организации дозират внимателно стъпките си. Колебанието им разочарова Полша и балтийските държави, които очакват на срещата на НАТО следващия месец в Литва САЩ и други западни държави да предоставят „много стабилен пакет“ на Украйна. 

„САЩ са съгласни, че Украйна трябва да влезе в преговорите от силна позиция“, казва пред WashingtonPost високопоставен украински служител. Говорителят на Белия дом Джон Кърби вчера изрази разбирането си към украинската позиция, посочвайки, че „да решат къде отиват и колко бързо да вървят наистина зависи от тях“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: