САЩ одобриха идеята за облекчена процедура при присъединяването на Украйна към НАТО

САЩ одобриха идеята за облекчена процедура при присъединяването на Украйна към НАТО Снимка: president.gov.ua

Въпросът може да се реши на предстоящата през юли среща на върха на Алианса във Вилнюс

Позовавайки се на високопоставен служител в Белия дом, Washington Post съобщи, че администрацията на Джо Байдън се е съгласила Украйна да се присъедини към НАТО след края на войната с Русия без да изпълнява Плана за действие за членство (ПДЧ). 

Представители на Белия дом казаха пред The ​​New York Times (NYT), че за това са настоявали и източноевропейските страни в състава на Алианса и благодарение на техните усилия Джо Байдън се е съгласил да покаже, че Киев няма да срещне стандартните бариери в процедурата. 

Не е ясна позицията на другия противник на ускорената процедура, германският канцлер Олаф Шолц, който поддържаше Байдън в целта му да запази единството в Алианса, но и да действа предпазливо, съобразно инструкцията за „избягване на Трета световна война“, която американският президент даде на администрацията си

Инициативата за бъдещето на Украйна в НАТО е на генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Той е посочил на американския президент, че Украйна, чиито войски са обучени от западни инструктори и вече използват технологии на НАТО, е постигнала напредък по въпроса за присъединяването си към НАТО и не е необходимо да спазва ПДЧ, както останалите източноевропейски страни членки. Програмата работи от 1999 г. и в момента се изпълнява от Босна и Херцеговина. 

Предстоящата среща във Вилнюс може да вземе решение и за дългосрочните гаранции за сигурност на Киев в бъдеще, но засега Алиансът остава настрана от конфликта с Русия, като ще продължи да подкрепя Украйна, пише Wall Street Journal, позовавайки се на западни служители и полския президент Анджей Дуда.

Служители на Белия дом казаха още пред NYT, че предложението на Столтенберг предвижда възможността отношенията с Украйна да се развиват по „израелски модел”Еврейската държава не е член на НАТО, но отношенията ѝ със САЩ са фиксирани в 10-годишни споразумения. Подобна сделка с Украйна почти сигурно би била по-кратка, но идеята е да се покаже на Владимир Путин, че военната подкрепа за Киев няма да пресъхне, казват източниците на NYT.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно подчерта, че само членството в НАТО гарантира сигурността на страната му, но като реалист, признава, че това е възможно едва след края на войната с Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: