Истерия или ръст: три сценария за пазара след създаването на ваксина срещу COVID-19

Истерия или ръст: три сценария за пазара след създаването на ваксина срещу COVID-19 Снимка: pixabay

Създаването на коронавирусна ваксина може да стане панацея за бедите, пред които бяха изправени икономиките и фондовите пазари.
Но и други сценарии не са изключени. Експерти, интервюирани от Bloomberg, идентифицират три главни.
 

Сценарий №1. Нова истерия на пазара

След като коронавирусната ваксина бъде създадена и светът започне да се връща към нормалното си състояние, монетарните власти могат да променят отношението си към икономическите стимули, пише Bloomberg. Ако решат бързо да отменят спасителните мерки, финансовите пазари отново ще изпаднат в шок.

В резултат на напомпването на ликвидност в банковата система на САЩ, балансът на Федералния резерв нарасна до 7 трилиона долара. Американската централна банка не само увеличи покупките на държавни облигации, но и навлезе на пазара на корпоративните облигации за първи път.

След Федералния резерв инвеститорите започнаха да купуват както държавни облигации, така и корпоративни задължения. В резултат на това доходността на облигациите на Министерството на финансите падна до исторически ниски нива и корпоративните заеми станаха много евтини.

Щедростта на Федералния резерв не само предизвика прилив на пазара на облигации, но и изстреля акциите нагоре. Инвеститорите видяха, че компаниите все още могат да получават заеми, а ниската доходност на облигациите направи акциите по-печеливш инвестиционен инструмент.

Някои анализатори се опасяват, че сценарият от 2013 г. може да се повтори и тази година. Тогава, веднага след като Федералният резерв даде да се разбере, че ще намали количествената програма за смекчаване, която започна след финансовата криза през 2008 г., инвеститорите започнаха да продават както акции, така и облигации. И на едните, и на другите цената падна рязко.

Според Юсеф Абаси, стратег по глобалните пазари в StoneX, всичко ще зависи от това как Федералният резерв ще ограничава стимулите.

Федералният резерв ще трябва меко и внимателно да се откаже от стимулиращите мерки, предприети по време на пандемията. Но това все пак ще създаде период на повишена нестабилност на пазарите“, казва експертът.

„Всички ще се страхуват от рискове. А рискът е истерия“, добавя главният инвестиционен директор на PanAgora Джордж Мусали.

 
Сценарий №2. Растат и акциите, и облигациите

„Може би нова истерия е твърде песимистична прогноза за пазара. Все пак говорим за ваксина срещу коронавируса, който потопи световната икономика в криза. Ако има нещо, което би могло да предизвика сериозни сътресения на фондовата борса, то това със сигурност е ваксина", казва Ранди Фредерик, вицепрезидент по търговията в Schwab.

Малко вероятно е Федералният резерв да започне бързо да отменя мащабните стимулиращи мерки. „Количественото смекчаване е трудно да се спре веднага“, предупреждава главният анализатор на Alpha Simplex Group Кейти Камински, позовавайки се на глобалния опит с отклонения от стимули след кризата през 2008 г.
 

Ако Федералният резерв не започне незабавно да премахва стимулите, на финансовите пазари може да се установи статукво - когато вече скъпите акции продължават да нарастват, а стимулите на Федералния резерв продължават да поддържат високи цени и ниска доходност по облигациите.

Сценарий №3. Недооценените акции ще възстановят цената си

Тези акции, които се търгуват на ниски цени спрямо приходите или активите на компанията, могат да станат новите лидери на растеж след появата на ваксината.

Това особено се отнася за акциите на авиокомпании, финансови компании и компании, продаващи потребителски стоки. Те най-силно пострадаха от пандемията”, казва Тай Хуей, главен стратег за азиатските пазари в JPMorgan Asset Management.

В момента растежът е съсредоточен главно в акции на  високотехнологичните компании, чиито продукти се оказаха търсени в  периода на самоизолация. Ако изключим Alphabet, Amazon, Apple, Facebook и Microsoft, то индексът S&P 500 щеше да падне с повече от 2% за една година, вместо сегашния ръст от 5%, обръща внимание Bloomberg.

Ваксина, която отново ще позволи на хората да се върнат към нормалния си начин живот - да пътуват, да посещават ресторанти и кафенета, да пазаруват в молове - би могла да стимулира растежа не само на технологичните компании, но и на всички други компании, особено на подценяваните.

Ако не се появи ваксина


Ако не се създаде ваксина, това ще означава, че колективният имунитет ще бъде единственият ефективен начин за прекратяване на пандемията, което ще има много негативен ефект върху акциите, е мнението на повечето експерти.