Изграждането на тунел през прохода Петрохан в Стара планина е важно за свързаността

Изграждането на тунел през прохода Петрохан в Стара планина е важно за свързаността Снимка: МРРБ

Зам.-министър Стайков представи визия за развитие на големи пътни проекти пред Софийския икономически форум

„Проектите ни за тази година са амбициозни. Бихме искали да създадем тригодишна програма за инфраструктурните обекти, да започнем да проектираме и да изпълним всички процедури, които са ни необходими“. Това каза пред участниците в Софийския икономически форум заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Ивайло Стайков. Той се включи в панела „Големи инфраструктурни проекти“.

От основно значение е Коридор IV „Ориент/Източно Средиземноморие“. В момента се довършва участъкът от Благоевград до Симитли на автомагистрала „Струма“. При добро време и пълна мобилизация от строителя има възможност строителните дейности да приключат до края на годината“, посочи заместник-министърът.

Важен е въпросът с Кресненското дефиле. Имаме екологична загриженост. Бихме искали да вземем гледните точки на всички заинтересовани страни“, каза инж. Стайков. Той обясни, че предвид провежданите в момента процедури, няма как да се ангажира с вариант на трасето и със срокове кога може да започне изграждането му.

Зам.-министър Стайков информира, че в строеж са около 85 км от общо 190 км по трасето на пътя Видин – Ботевград. През тази година се планира издаване на разрешение за строеж и за други отсечки, с което ще се осигури фронт за строителство на приблизително 70% от него.

Изключително важно за свързаността по този транспортен коридор е изграждането на тунел през прохода Петрохан в Стара планина. Там може да се реализира и автомобилно, и ж. п. решение, посочи също той.

Регионалният заместник-министър допълни, че ще се възложи проектиране на отсечката между Дупница и Гюешево по трасето на Паневропейски транспортен коридор VIII.

Инж. Стайков обясни, че важен проект за свързаността север – юг е направлението Русе – Маказа. Има стартирали процедури за магистрала „Русе - Велико Търново“. Подписани са договори за изпълнение за участъците Русе – Бяла и обходния път на град Бяла.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: