Министър Личев: Никога не е ставало въпрос дали да има или не тунел под „Петрохан“

Министър Личев: Никога не е ставало въпрос дали да има или не тунел под „Петрохан“ Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Асен Личев посети община Берковица и показа пред представителите на медиите къде са проблемните участъци при реализацията на прохода „Петрохан“. С него бяха областният управител на Монтана Валери Димитров, зам.-министърът на околната среда и водите Петър Димитров, директорът на РИОСВ – Монтана, Любомир Иванов и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

 Министър Личев подчерта пред медиите, че никога не е стоял на дневен ред въпросът, дали да има, или да няма тунел под „Петрохан“, защото не е имало колизия с екологичното законодателство. Той категорично заяви, че няма пречки съоръжението да бъде реализирано на 100 процента. Министър Личев уточни, че до този момент дискусията се е отнасяла за връзката под тунела със скоростния път Ботевград-Видин.

 Министърът поясни и защо е прекратил процедурата по ОВОС. По думите му малка част от новото трасе в първоначално внесения от АПИ план е минавало през защитена зона „Берковица“. „Има колизия с Плана за управление на защитена зона „Берковица“ за птиците, по отношение на това, че не може да се променя предназначението на имоти с трайно предназначение - ливади. За съжаление, тази заповед е от 2016 г. и е имала едномесечен срок за обжалване, но никой не го е направил, и е влязла окончателно в сила“, категоричен беше министър Личев. Той заключи, че заедно с колегите от АПИ ще бъде намерено решение за реализирането на връзката под тунела със скоростния път Враца-Видин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: