Маските за еднократна употреба се превръщат екологичен проблем

Маските за еднократна употреба се превръщат екологичен проблем Снимка: wikimedia.org

Пандемията от COVID-19 връхлетя света с бързи темпове. С разпространението на вируса масово започна да се препоръчва носенето на предпазна маска за лице, с която да се намали шансът от предаване на инфекцията.

 

Почти 6 месеца след началото на пандемичната световна обстановка масовото потребление на предпазни маски за еднократна употреба дава своето отражение.

 

Скорошни доклади за огромно количество маски за еднократна употреба, носещи се във водите на Френската Ривиера, доведоха до въпроса: „Какъв ще бъде ефектът, който личните предпазни средства ще окажат на околната среда в дългосрочен план?"

 

Проучване, извършено от Организацията на обединените нации, сочи, че вероятно около 75% от всички маски за еднократна употреба ще се озоват на бунища или плаващи в океана.

 

Организицията предупреждава още, че освен евентуален екологичен проблем, съществува и реална опасност от допълнително разпространение на COVID-19. Това се дължи на изхвърлянето на употребени маски на необозначените за това места, което крие риск от пренасяне на вируса.

 

В помощ на природата малки придприятия във Великобритания са създали екологични предпазни маски от материали, направени от дървесина, пластмасови бутилки и риболовни мрежи.

 

 

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook