Лодка с мигранти се преобърна в гръцки води - жертвите са най-малко 79 (обновена)

Лодка с мигранти се преобърна в гръцки води - жертвите са най-малко 79 (обновена) Снимка: greekcitytimes.com

Спасени са над 100 човека, но освен установените жертви, стотици се водят за изчезнали

Риболовното корабче е плавало край Южна Гърция, на път за Италия от Либия. Не е ясно колко души са били на борда при потъването му, на около 80 км югозападно от Пилос, но оцелелите предполагат, че на лодката може да еимало около 750 души, като се съобщава за 100 деца в трюма. 

Гърция казва, че това е една от най-големите мигрантски трагедии в историята й и обяви тридневен траур. Властите казват, че предложенията им за помощ са били отказани, но пред лицето на трагедията започва да се говори, че не са направили достатъчно, за да помогнат.

От Гръцката брегова охрана съобщиха, че граничната агенция на ЕС Frontex е забелязала лодката в международни води късно във вторник и незабавно е съобщила на гръцките и италианските власти. Според гръцките спасителни служби, провеждането на спасителни дейности в обширен мащаб е било усложнено, заради силните ветрове, плюс че никой на лодката с мигрантите не е носил спасителна жилетка

График, предоставен от бреговата охрана, показва, че първоначалният контакт с рибарската лодка е бил осъществен в 14:00 (11:00 GMT) във вторник, без да е отправена молба за помощ. При последвалите многократни контакти, от лодката казват, че просто плават към Италия. Кораб под малтийски флаг е осигурил храна и вода около 18:00 часа, а три часа по-късно друга лодка е доставила още вода. Около 01:40 ч. в сряда до гръцката брегова охрана идва съобщение, че двигателят на кораба е неизправен, малко след което плавателният съд се е преобърнал и потъва само за 10 - 15 минути. 

Гръцката държавна телевизия ERT съобщи, че повечето пътуващи на борда са били млади мъже на около 20 години Все още няма информация за националността на жертвите. Оцелелите са откарани за лечение в град Каламата. ERT съобщи също, че в централната пристанищна администрация в Каламата се разпитват трима души, заподозрени като трафиканти.

Служител от гръцкото министерство на миграцията каза пред ВВС, че Гърция многократно е призовавала ЕС за решение. „Казусът е ЕС да предоставя убежище, помощ и безопасност на онези, които наистина се нуждаят. Това не е проблем на Гърция, Италия или Кипър… ЕС е този, който трябва да упражни солидна миграционна политика, докато в момента трафикантите решават кой да отиде в Европа“.

Гърция е един от основните маршрути към Европейския съюз за бежанци и мигранти от Близкия изток, Азия и Африка. Според данни на ООН, от началото на годината в страните „на първа линия” в Европа са пристигнали над 70 000 бежанци и мигранти, по-голямата част от които са акостирали в Италия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: