В Хонконг разработиха пътна настилка със слънчеви панели

В Хонконг разработиха пътна настилка със слънчеви панели

Учени от Политехническия университет в Хонгконг са провели многобройни експериментални проучвания върху потенциалните интегрирани топлинни и електрически характеристики на иновативно PVP покритие

Инсталацията е базирана на монокристални соларни модули с КПД 20% и изходна мощност 31,5 W. В PVP се използват листове от закалено стъкло отпред и отзад за повишена структурна здравина и защита.

„Към предната повърхност на модула са добавени шарки за по-високи противоплъзгащи свойства“, казват създателите. „Вместо куха конструкция се използва мокър слой от смес от въздух и епоксид за по-добра адхезия.“

Като основна повърхност е избран асфалтобетон. Входните параметри също бяха избрани, като се вземат предвид времето, условията на обекта, мощността на фотоволтаичния модул, повърхностната температура на модула и температурата на пътя.

Учените са установили, че покритието може да достигне потенциална електрическа мощност от 0,68 kWh/m2 и ефективност от 14,71%.

Те заявяват, че запълването с епоксид намалява максималната годишна повърхностна температура на PVP модула с 8,4% и отбелязват, че средното намаляване на топлинния остров може да достигне до 13,16⁰C.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: