Повече от половината „модерни роби“ се намират в най-богатите страни

Повече от половината „модерни роби“ се намират в най-богатите страни Снимка: https://pixabay.com/

Индия оглавява класацията с 11 милиона души, следвана от Китай с 5,8, Русия с 1,9, Индонезия с 1,8, Турция с 1,3 и САЩ с 1,1 милиона „модерни роби“

Според доклад на Walk Free Foundation принудителният труд продължава да се насърчава в 20-те най-богати страни и се изчислява, че повече от половината от „модерните роби“ в света живеят в тези страни. Тази цифра се оценява на повече от 50 милиона души.

В доклад на фондацията, правозащитна група, която се фокусира върху „модерното робство“, се казва, че шест страни от Г-20, един от които е Европейският съюз, имат най-голям брой хора в модерно робство - или принудителен труд, или принудителни бракове.

Според АП Индия оглавява класацията с 11 милиона души, следвана от Китай с 5,8, Русия с 1,9, Индонезия с 1,8, Турция с 1,3 и САЩ с 1,1 милиона, предава Танюг.

Най-малко модерно робство има в Швейцария, Норвегия, Германия, Холандия, Швеция, Дания, Белгия, Ирландия, Япония и Финландия, които също са членове на Г-20.

Принуда за работа или брак

Дори в тези страни хората са принудени да работят или да се женят въпреки високото икономическо развитие, равенството между половете, социалното благосъстояние и политическата стабилност, както и много силната съдебна система, се посочва в доклада.

Миналия септември доклад от 2021 г. на Международната организация на труда и ООН и Walk Free изчисли, че 50 милиона души живеят в „модерно робство“, като 28 милиона са в принудителен труд и 22 милиона в принудителни бракове.  

Това е увеличение с 10 милиона от 2016 г.

aljazeera.net

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: