Илон Мъск: Изкуственият интелект въобще не ни трябва

Илон Мъск: Изкуственият интелект въобще не ни трябва Снимка: https://pixabay.com/

Собственикът на Tesla, Twitter и SpaceX очаква правителствата по света да използват изкуствения интелект преди всичко за разработването на оръжия

Илон Мъск разкритикува изкуствения интелект (ИИ), като каза, че той не е „необходим за всичко онова, което правим“.

Милиардерът каза това, говорейки чрез видеовръзка на срещата на върха на борда на директорите на Wall Street Journal в Лондон, пише Sky News. Според него суперинтелектът е "нож с две остриета".

„Ако имате джин, който може да ви даде всичко, това е опасно“, каза Мъск и добави, че изкуственият интелект може да се използва за създаване на „война с дронове“.
 

Милиардерът очаква правителствата по света да използват ИИ предимно  за разработване на оръжия.

"Така че изкуственият интелект е способен просто да има по-модерни оръжия на бойното поле, които могат да реагират по-бързо от който и да е човек. Всички бъдещи войни между развитите страни или поне държави, които притежават дронове, ще бъдат предимно войни с дронове", каза Мъск.

На въпроса дали ИИ приближава края на империите, той отговори: „Мисля, че да. Не мисля, че (ИИ) е необходим за всичко, което правим. В момента има малко имперско настроение в късен етап.“

„Едно от първите места, където трябва да внимавате при използването на изкуствен интелект, са социалните медии за манипулиране на общественото мнение“, добави Мъск.

Запитан колко големи ще бъдат промените на предстоящите президентски избори в САЩ, той подчерта необходимостта да се обърне внимание на този въпрос, „за да се минимизира влиянието на манипулирането с изкуствения интелект“.

Ние приемаме това сериозно в Twitter и мисля, че въвеждаме всички предпазни мерки, за да открием широкомащабни системни манипулации“, каза Мъск.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: