Стокообменът между България и Ирак белeжи ръст от 87%

Стокообменът между България и Ирак белeжи ръст от 87% Снимка: МИИ

По думите на заместник-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова стокообменът възлиза на над 325 млн. щ.д

Стокообменът между България и Ирак за миналата година белeжи ръст от 87 %. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на откриването на бизнес форум и срещи с компании от гр. Ербил, Автономен иракски регион Кюрдистан, Северен Ирак. По думите ѝ стокообменът за 2022 г. и възлиза на над 325 млн. щ.д. 

Реализирането на инициативи като тази са възможност да бъдат положени основите на бизнес партньорства и съвместни проекти в различни сектори на икономиката“, подчерта зам.-министър Щонова. Тя коментира още, че „българският бизнес има траен интерес и търси различни варианти за увеличение на износа към иракския пазар“. Затова българската държава поддържа Службата по търговско-икономически въпроси в гр. Ербил и работи активно за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, стана ясно от нейните думи.

Пред участниците във форума зам.-икономическият министър представи България като дестинация за бизнес и инвестиции и подчерта ключови предимствата на страната ни – членството ни в ЕС, макроикономическата и финансова стабилност, и стратегическото ни географско положение. „Като член на Европейския съюз можем да предоставим безпрепятствен и безмитен достъп до 500-милионния пазар на ЕС“, изтъкна още Ирина Щонова и добави, че „позиционирането на бизнес в България би улеснило и създаването на търговски контакти с останалите страни от Европа, благодарение на комуникационната и транспортна свързаност“. 

От страна на Ербилската търговско-промишлена палата бе посочено, че между двете държави съществуват дългогодишни отношения и този форум е възможност те да бъдат развити, особено в секторите туризъм и земеделие. Съобщено бе, че в Ербил действа Закон за инвестициите за местния и чуждестранния бизнес и компаниите могат да бъдат освободени от данъци за период от 10 години. 

По време на събитието бе подписан и Меморандум за разбирателство между двете търговски палати.

Форумът е организиран от Българската търговско-промишлена палата, съвместно със Службата по търговско-икономически въпроси на България в Ербил и Ербилската търговско-промишлена палата. На събитието присъстваха председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов, вицепрезидентът на Ербилската търговско промишлена-палата Соран Абдулбекир Азез, СТИВ в гр. Ербил Станислав Ноков, представители на български и ербилски компании.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: