Разследване: Санкциите не предотвратявят контрабандата на технологии от ЕС за Русия

Разследване: Санкциите не предотвратявят контрабандата на технологии от ЕС за Русия Снимка: kaztag.info

Действията на компании, свързани с Москва, са установени от разследващ екип на Financial Times (FT)

Както уточнява изданието, става дума за покупка на различни стоки - от микрочипове до боеприпаси и металорежещи машини от Германия и Финландия.

Министерството на правосъдието на САЩ смята, че работата по „строго секретни дейности по обществени поръчки“ от името на руската Фетерална служба за сигурност (ФСБ), Службата за външно разузнаване и Министерството на отбраната, се извършва от структурата Sernia Engineering. Според FT, друга такава компания може да бъде търговската къща TradeTools, регистрирана в индустриална зона в северната част на Москва. От началото на войната в Украйна TradeTools е закупила материали на стойност $ 900 000, включително микрочипове и стоки за промишлено производство, основно от ЕС.

В разследването на FT се споменава и компанията Robin Trade, която е част от мрежата Sernia Engineering и е собственост на руски гражданин, "интересно лице, заради връзките му с ФСБ", според източник на  FT.

Според FT, няма доказателства, че европейски компании са знаели, че имат работа с компания, свързана с руското разузнаване.

Същевременно, днес Bloomberg пише, че САЩ и страните от ЕС подготвят отделни пакети от нови санкции срещу Русия, чиято основна цел е да затворят вратичките в наложените вече санкционни ограничения и да решат проблема с тяхното заобикаляне. 

Сред предложените мерки са забрана за транзит на "много стоки" през територията на Русия, както и санкции срещу кораби, които изваждат от строя навигационни системи. Очаква се подробностите да бъдат обявени по време на срещата на лидерите на G 7.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: