Fox News ще платят огромно обезщетение за фалшиви новини

Fox News ще платят огромно обезщетение за фалшиви новини Снимка: wnycstudios.org

Телевизията прие за чиста монета твърденията на Доналд Тръмп, че на изборите през 2020 г. компанията Dominion Voting Systems, която контролира машинното гласуване, е манипулирала вота в полза на Джо Байдън

Тръмп, който не прие изборните резултати и загубата си, дори цитира грандиозната цифра от 2.5 милиона гласа, „изтрити” от Dominion Voting Systems, а Fox News разпространиха фалшивата новина в емисиите си. В отговор Dominion заведоха дело срещу Fox News, твърдейки, че телевизията съзнателно е разпространявала лъжи за машинното гласуване и определиха стойността на претърпените репутационни щети на $ 1,6 милиарда. 

В крайна сметка, делото, което американците следиха с голям интерес, завърши със споразумение, като Fox News приеха да платят на Dominion Voting Systems обезщетение в размер на $ 787.5 милиона.

„Истината има значение, а лъжите имат последствия“, казват адвокатите на Dominion, изтъквайки „неоснователните обвинения” срещу компанията. От своя страна Fox твърдят, че с удоволствие са прекратили спора и признават, че в някои от материлите им е имало неверни твърдения, но „не падат по гръб”: според тебевизионната мрежа, макар и неверни, съобщенията за изборна манипулация са били новина, т.е., заслужавали са да присъстват в новинарските емисии.

След края на процеса, главният изпълнителен директор на Dominion Джон Пулос каза на пресконференция, че споразумението е историческо, тъй като включва „признанието на Fox, че са изричали лъжи, причинявайки огромни щети“.

Съдът също определи това за безспорен факт. От своя страна в изявлението си Fox твърдят, че се радват на уреждането на спора по „приятелски начин” чрез споразумение, което според тях отразява „постоянния ангажимент на FOX към най-високите журналистически стандарти”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: