ИИ "заяви", че Конституцията на САЩ е написана от... изкуствен интелект

ИИ "заяви", че Конституцията на САЩ е написана от... изкуствен интелект Снимка: Freepik.com

Всичко зависи от нивото на "образованост" на подобни технологии

Журналистът от изданието ArsTechnica Бендж Едуардс разказа за експеримент, проведен при изследване на точността на големите езикови модели на изкуствения интелект - ChatGPT и подобни. Журналистът работи със система за откриване на текстове, генерирани от технологии за изкуствен интелект (ИИ).

Става въпрос за такива инструменти, като GPTZero. В основата на технологията е голям езиков модел, обучен върху огромно количество текст, състоящ се от милиони примери за писане и включващ набор от предполагаеми правила, които определят ще бъде ли текстът с по-голяма вероятност генериран от човек или от изкуствен интелект.

Независимо от това, "точните" системи могат напълно да се провалят при определянето на такива сложни и многоизмерни текстове, като Библията и подобни томове, както и Конституцията на САЩ.

При детектирането на текста на Конституцията системата  GPTZero издава определение, според което Конституцията на САЩ е написана от изкуствен интелект. Грешката на системите за изкуствен интелект се крие във факта, че те имат такава функция за откриване, като "недоумение" - доколко изходните данни, генерирани по време на анализа, са близки до този материала, върху който е обучаван езиковият модел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: