Европейската комисия откри как да използва замразените руски активи

Европейската комисия откри как да използва замразените руски активи Снимка: brusselstimes.com

Вчера белгийският премиер Александър де Кроо съобщи, че страната му дарява € 200 милиона на Украйна – приходи от блокираните резерви на Русия в Белгия

Западът е блокирал около € 300 милиарда резерви на Централната банка на Русия, припомня The Moscow Times. С цел възстановяването на Украйна, миналата година председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен призова за създаването на механизъм за прехвърляне на тези активи на нападната и разрушена страна. ЕК обаче не успя да намери правни основания за конфискацията им, стигайки до извода, че замразените активи на Централната банка на Русия ще трябва да се върнат след края на войната, пише Die Welt, позовавайки се на вътрешен документ на ЕК.

Въпреки това европейските служители намериха начин да използват резервите на Русия, като предложиха да инвестират руските активи в европейски държавни облигации и да насочат печалбата към възстановяването на Украйна.

„Използваме тези средства единствено за подкрепа на военните усилия на Украйна и в помощ на украинските бежанци в Белгия“, каза Александър де Кроо на съвместна пресконференция в Хага с министър-председателя на Холандия Марк Рюте и президента на Украйна Володимир Зеленски. 

Де Кроо каза още, че обсъжда с ЕК възможността Белгия да прехвърли на Украйна и над € 180 милиарда на Руската централна банка, блокирани в белгийски финансови институции. „Използването на руски активи за Украйна е напълно оправдано от икономическа и морална гледна точка“, подчерта Де Кроо и призова за „удар по Русия по интелигентен и ефективен начин“.

Позовавайки се на Министерството на финансите, в началото на април белгийското издание Soir съобщи, че приходите на Белгия от замразени руски резерви са общо € 625 милиона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: