55% от работещите у нас не очакват да получат увеличение на заплатата през 2023 г.

55% от работещите у нас не очакват да получат увеличение на заплатата през 2023 г. Снимка: Агенция Кросроудс България

Ново регионално проучване в Централна и Източна Европа на групата Wherewework показва, че 32% от българите ще си потърсят друга работа, а 19% - допълнителен ангажимент, за да се справят с инфлацията

55% от работещите у нас не очакват да получат увеличение на заплатата през настоящата година. Това става ясно от ново регионално проучване на Wherewework - водеща румънска мрежа от 14 регионални платформи за местни общности от служители и работодатели, известна у нас под името Kaderabotim.

Изследването показва, че повечето от участниците от 5 държави ще имат нужда от увеличение на заплатите с 20-30%, за да се справят с инфлацията. Между 59-77% от респондентите обаче не са били информирани за никакво увеличение от страна на работодателите си. В България този процент е най-висок - 77% от българските служители казват, че не са били информирани за възможно увеличение на възнагражденията.

Проучването е проведено в периода между декември 2022 г. и март 2023 г. с 12 801  служители от България, Гърция, Румъния, Унгария и Република Молдова, работещи в сферата на ИТ, търговията на дребно, финансите и банковото дело, телекомуникациите, производството на потребителски стоки, здравните услуги и др. То отразява нагласите на служителите в Централна и Източна Европа относно увеличаването на техните възнаграждения в контекста на по-високата инфлация през последните месеци. 

От 5-те участващи в проучването държави, България е страната с най-много служители, които получават увеличение на заплатите, само ако заемат определени позиции (14%). Повечето работещи у нас (36%) посочват, че ще се справят много трудно с инфлацията, тъй като месечните им плащания и разходи вече обхващат голяма част от заплатата им. За сравнение, 8,2% от румънците и 7,6% от молдовците заявяват, че биха се справили добре дори и да не получат увеличение на заплатите.

“Наблюдаваме, че повечето служители се надяват на увеличение на заплатите с 20-30%, но работодателите все още не са ги уведомили за такива. Това е важен сигнал за компаниите, особено като значителна част от хората (между 32-43%) споделят, че биха потърсили друга работа, ако не получат увеличение на заплатата“ - посочва Костин Тудор, основател и главен изпълнителен директор на Wherewework с представителство в България.

Според резултатите от проведеното проучване, посветено на увеличаването на заплатите в контекста на инфлация, 32% от българите ще си потърсят нова работа, ако не получат по-високо възнаграждение, а 19% ще си потърсят допълнителен ангажимент. От него става ясно още, че повечето български фирми (34%) увеличават заплащането на служителите си всяка година, следвани от работодателите, правещи това само след преговори със служителите (29.61%) или при постигнати добри резултати (20.41%).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: