Кремълски съпруги и руски бизнесмени се надиграват със санкциите

Кремълски съпруги и руски бизнесмени се надиграват със санкциите Снимка: Euronews

Руските елити намират начини да заобиколят наложените им ограничения, само и само да не се разделят с луксозния си живот

Така заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов, който от октомври е в санкционния списък на ЕС, миналото лято се развежда със съпругата си, за да я защити от наказателните мерки, твърдят от Фонда за борба с корупцията (ACF) на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални. Миналият уикенд Фондът организира в Париж митинг пред предполагаемия дом на жената, чийто единствен източник на средства е Тимур Иванов, обясниха демонстрантите. 

С плакати "Грабежи в Русия. Убийства в Украйна. Съпруга във Франция", те поискаха бившата г-жа Иванова да не бъде допускана в страни от ЕС и активите ѝ да бъдат замразени, съобщава Euronews. Позовавайки се на чатове и фактури в електронната ѝ поща, разследващият екип твърди, че почивките в Сен Тропе, покупките на бижута за € 100 000 само за един ден и автомобилите Rolls-Royce на кремълската съпруга, са финансирани от Тимур Иванов, който като заместник-министър отговаря за строителството в руската армия и „прави пари” от войната в Украйна. 

„Това е семейство военнопрестъпници“, каза пред АFP Мария Певчих от ACF и поясни, че френските власти са били уведомени за случая, но не са реагирали. Дори повърхностен преглед на европейските медии показва, че на подобни привилегии се радват семействата на редица руски държавни мъже.

Доклад на чешкият мозъчен тръст Datlab пък сигнализира, че през 2022 г. броят на обществените поръчки в ЕС, спечелени от свързани с Русия фирми, не само не е намалял, но е достигнал обем от € 2,5 милиарда, в т.ч. договори на руския вицепремиер Юрий Трутнев и олигарха Виктор Векселберг в седем страни от ЕС. Според Datlab, почти 10 000 компании в ЕС са съсобственост на санкционирани от ЕС лица, а повече от 30 000 компании без видима връзка със санкционирани, се контролират от Русия.

Според Европейската комисия, санкции са наложени на 70% от активите в руската банкова система. Но бизнес-транзакциите чрез посредници изглежда остават възможни - вероятно чрез подставени компании. Затова Чехия стартира инструмент, разработен от Datlab и антикорупционната организация „Реконструкция на държавата“, който улеснява проследяването на активите на олигарсите и техните връзки с Европа. 

Швейцарската неправителствена организация Society for Threatened Peoples (STP) посочва друг пример - през февруари,  Швейцария е внесла безпрецедентните 18.9 тона руско злато, чрез Лондонския пазар за благородни метали. Подозренията на STP са, че част от благородния метал е от златодобивни съоръжения, известни с нарушаването на човешките права, в това число златни мини, контролирани от Частната военна компания  Wagner на нашумелия руски олигарх  Евгений Пригожин. От STP припомнят, че ЧВК Wagner е в санкционния списък на ЕС,  а Швейцария се присъедини към това решение.

Яхтата на "Газпром" свободно плава в европейски води като собственост на фиктивни компании, снимка - theins.ru

От своя страна, Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) откри 48-метрова яхта на "Газпром", ползвана за гости и висши служители на газовия гигант. Под името "Alexandar V" и като собственост на фиктивни компании, регистрирани в Сингапур, Лихтенщайн и Британските Вирджински острови, яхтата на стойност над $ 25 милиона и с джакузи на палубата, е плавала свободно в европейски води, на което "Газпром" няма право, според наложените на Русия санкции. Според разследването, плавателният съд се обслужва чрез сметка на една от компаниите-съсобственици в швейцарската CIM Bank. 

„Герой” на капиталистическия труд се оказва и ръководителят на окупационните власти на Херсонска област, Владимир Салдо, който е в санкционните списъци на ЕС, САЩ и Великобритания от юни миналата година, но през ноември е регистрирал дружеството Grainholding Ltd., със седалище в търговската зона на Лондон Hatton Garden. Както отбелязва The ​​Guardian, британската регистрационна система UK Companies House не изисква доказателство за самоличност при създаване на компании. Според изданието, ситуацията е куриозна, при положение, че британското правителство смята икономическия натиск срещу Русия за ключов фактор за спиране на войната в Украйна, и същевременно Обединеното кралство не спазва собствения си закон, който забранява хора от санкционния списък да регистрират британски компании. 

ICIJ описва и други случаи, когато западни фирми са помагали на руски бизнесмени, санкционирани след анексирането на Крим през 2014 г., да купуват и обслужват луксозни активи, в т.ч. имения, частни самолети и яхти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: