Путин ще обяви днес официално анексирането на четири украински области

Путин ще обяви днес официално анексирането на четири украински области Снимка: dailymail.co.uk

Според окупационните власти, референдумите за присъединяване към Русия на окупираните украински райони Запорожие и Херсон и сепаратистките Луганска и Донецка народни републики, са получили „почти пълна” обществена подкрепа.

За официалната церемония е предвидена голяма реч на Владимир Путин, съобщи ВВС. Повтаряйки сценария с анексията на Крим през 2014 г., на Червения площад в Москва от вчера е издигната сцена с билборди, приветстващи новите „руски” територии. 

Референдумите се проведоха без присъствието на независими наблюдатели и едва с няколко дни предизвестие, вероятно заради контранастъплението на украинските въоръжени сили. Пунктове за гласуване бяха организирани както в административни сгради, така и в магазини, кафенета, автобуси и дори на улицата, без задължителните места за уединение на гласоподавателите. 

Все пак служители в местните администрации успяха да съобщят, че тъй като избирателната активност далеч не е била желаната, въоръжен патрул е „насърчавал” хората да гласуват, придружавайки ги от домовете им до най-близкия избирателен пункт. Окупационните власти обясниха това с „грижа” за сигурността на гласоподавателите. 

Жителка на Енерходар сподели пред ВВС и друга „особеност” в организацията на референдумите - в някои пунктове за гласуване гласуващите са отговаряли „устно”, а войник отбелязвал „избора” им в списък.

Русия не контролира напълно нито един от четирите региона, които реши да анексира. По-голямата част от Луганска област е в руски ръце, но Москва контролира само 60% от Донецка област, а в другите две области на юг напредва контраофанзивата на украинските въоръжени сили, като областният център на Запорожие е под контрола на Украйна.

САЩ заявиха, че заради референдумите ще наложат още санкции на Русия, а ЕС обмисля осми кръг санкционни мерки, в това число забрана на вноса на руски хайвер, алкохол, цигари и други стоки в страните-членки, както и износът на европейски стоки за Русия, съобщава EUobserver. За да се блокират възможностите за т.нар. "паралелен внос", европейските структури затягат режима на вторичните санкции. Те ще бъдат прилагани с пълна строгост към страни, които купуват санкционни стоки и след това ги препродават на Русия.

В списъка със санкционирани руски граждани ще влязат държавни служители, включително в окупираните области, работили по организацията на референдумите, както и някои музикални изпълнители. Органите на ЕС ще обсъдят днес окончателния вариант на решението за санкции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: