Италианските моралисти в ужас: контрацептивите стават безплатни

Италианските моралисти в ужас: контрацептивите стават безплатни Снимка: Euronews

Стъпката, от която ще се възползват жените от всички възрасти, предизвика одобрението на активистите за правата на жените и негодуванието на противниците на аборта

Решението е на Комитета по ценообразуване и възстановяване на разходите (CPR) при Италианската агенция по лекарствата AIFA и ще влезе в сила, след като бъде одобрено от борда на директорите на агенцията, съобщава Euronews. Сега италианките плащат за различните марки противозачатъчни от € 9 до € 24, като в някои региони в т.ч. Лацио, Пулия, Пиемонте, Тоскана и Емилия Романя, контрацептивите се реимбурсират изцяло, но с възрастови ограничения, изключващи в различните региони жени над 21 или 26 години.

Според AIFA, решението ще струва на Италия € 140 милиона годишно. Достъпът до контрацепция е узаконен в Италия през 1971 г., след дълга битка за това право на жените. Но според данни на AIFA, едва около 2,5 милиона италианки използват хапчетата като контрацептив или за други здравни цели, което означава, че Италия все още няма традиции в планираното родителство, изоставайки от повечето европейски страни.

Решението на AIFA предизвика гнева нагрупите противници на абортите. Pro Vita & Famiglia („За живота и семейството”) отправиха драматично предупреждение: „Няма нищо по-опасно за здравето на жените от аборта, контрацепцията и проституцията“. Масло в огъня наля и групата Family Day („Ден на семейството”), чрез чувствителната тема за семействата с деца с увреждания и необходимите им „много скъпи лекарства, които не се реимбурсират”, докато за контрацептиви „ще се жертва” такъв ресурс.

Все пак решението на AIFA се поддържа от най-широк кръг италианци. Алесандра Кустерман, бивш шеф на гинекологията в болницата Policlinico di Milano, нарече хода на AIFA „добро послание към младите жени“ в Италия. Пред Corriere della Sera тя се аргументира така: „Първо, това им казва, че противозачатъчните са безопасно лекарство, с по-малко странични ефекти и рискове за здравето от една нежелана бременност, аборта или раждането. Важното е жените да знаят, че това е свободен избор, че са свободни да решават сами”

В подхода към женското здраве, Италия изглежда често прави една крачка напред и две назад, коментира Euronews. Така например, абортът е законно право, от 1978 г., но според Министерството на здравеопазването, 7 от 10 италиански гинеколози го отказват на пациентките си, защото „по съвест” са противници на процедурата. 

Дясното правителство на Джорджа Мелони, което се кълне в подкрепата за семейството, вече се обяви против решението на AIFA. Сенаторка от партията на Мелони „Италиански братя” призова AIFA да „направи крачка назад“ и да се съсредоточи върху бременността и подкрепата за семейството, като същевременно и предложи безплатното предоставяне на контрацептиви да се реши от правителството. От партията Forza Italia на известния „моралист” Силвио Берлускони, която е в управляващата коалиция, още миналата година предложиха поправка в гражданския кодекс на Италия, която да признае плода за човешко същество, а аборта за убийство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: