Италия задържа кокаин за над € 400 милиона в Средиземно море

Италия задържа  кокаин за над € 400 милиона в Средиземно море Снимка: Guardia di Finanza

При рутинна проверка италианската брегова охрана откри почти два тона от белия прах, плаващи в рибарски мрежи край източните брегове на Сицилия

Данъчната и митническа полиция (Guardia di Finanza) нарече вчера конфискуваното количество "рекорд". Кокаинът е бил опакован в 1 600 плика, разпределени в 70 запечатани водоустойчиви опаковки и пуснати във водата с риболовни мрежи, заедно със светещо устройство, за да може пратката да се проследи. 

Според италианската полиция, пакетите кокаин са били изхвърлени от товарен кораб, с намерението по-късно да бъдат прибрани и доставени до сушата. Двата тона кокаин са на стойност над € 400 милиона, твърди Guardia di Finanza. Конфискацията е една от най-големите в Италия от почти 30 години. Все още не е ясно откъде идва пратката и къде е трябвало да бъде доставена. 

Според последни данни, Италия залавя все по-големи количества кокаин. Само миналата година в страната са конфискувани 28,1 тона кокаин - почти два пъти повече от задържаните през 2020 г. 13.4 тона. Резултатът е отразен и в неотдавнашния доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC).

В документа се посочва, че възползвайки се от пандемията, за момента производството на кокаин е на най-високото си ниво в историята. Същевременно UNODC смята, че все повече контейнеровози, рибарски и търговски кораби се включват в контрабандата на кокаин за Европа. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: