Фермерите от Евросъюза излязоха на протести срещу безмитния внос на украинско зърно

Фермерите от Евросъюза излязоха на протести срещу безмитния внос на украинско зърно Снимка: https://pixabay.com/

Европейският съюз отмени митата и квотите за внос, за да улесни транспортирането на украинско зърно до пазарите в Африка и Близкия изток

Но фермерите твърдят, че украинското зърно, което е по-евтино от това, произведено в ЕС, не преминава транзитно, а остава и наводнява централноевропейските пазари, сваляйки цените, докато цените на торовете и енергията растат.

Български и румънски фермери протестират срещу безмитния внос на украинско зърно и други земеделски продукти, което според тях нарушава баланса на пазара и води до падане на цените.

В петък протестиращи със селскостопански превозни средства блокираха повече от 200 украински камиона на ГКПП между Румъния и България.

„Спрете геноцида на селското стопанство“ – пишеше на плакатите.

Протести срещу решението на Европейската комисия да удължи до юни безмитния внос на украинско зърно се проведоха и в столицата на Румъния Букурещ.

"Основното недоволство е свързано с това изкривяване на пазара на фона на вноса на селскостопански продукти от Украйна. Румънските фермери са достигнали точката, в която чувстват, че вече не могат да поемат производствените разходи", казва Лиляна Пирон, изпълнителен директор на Лигата на Асоциациите на земеделските производители на Румъния (LAPAR).

Пет страни от Централна Европа написаха писмо до председателя на Европейската комисия с искане да се предприемат мерки срещу вноса на селскостопански продукти от Украйна.

Полският министър на земеделието се срещна с протестиращите и обяви, че украинската страна се е съгласила да спре вноса на зърно в Полша.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: