САЩ: Посещението на Си Дзинпин в Русия е прикритие за военните ѝ престъпления

САЩ:  Посещението на Си Дзинпин в Русия е прикритие за военните ѝ престъпления Снимка: businessinsider.com

Така държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен определи посещението на китайския лидер в Руската федерация и срещата му с руския президент.

Си Дзинпин отлетя за Москва по покана Владимир Путин веднага след като Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за ареста на държавния глава на Русия заради военни престъпления, включително незаконно депортиране на украински деца, отбеляза CNN, цитирайки думите на Блинкен пред Държавния департамент: 

„Китай не чувства никаква отговорност да изправи Кремъл пред правосъдието за зверствата, извършени в Украйна, и вместо да ги осъди, по-скоро би осигурил дипломатическо прикритие на Русия да продължи да извършва престъпления“.

Държавният секретар говори и за инициативата на Пекин за разрешаване на конфликта в Украйна. Според него някои "елементи" от мирното предложение на Китай съвпадат с подкрепяните от САЩ. Въпреки това всякакви призиви за прекратяване на огъня без изтегляне на руските войски от Украйна "ще означават подкрепа за ратифицирането на руското завоевание", каза Блинкен.

„Едно примирие сега без дългосрочно решение би дало време на Путин да превъоръжи войските си и да поднови войната в по-благоприятно време за Русия. Светът не трябва да се заблуждава от тактиката на Русия, подкрепяна от Китай или която и да е друга страна, да замрази войната при свои собствени условия“, добави държавният секретар на САЩ.

Си Дзинпин пристигна в Москва на 20 март. На срещата му с руския президент, която продължи  четири часа и половина, Путин каза, че е прочел внимателно предложенията на Пекин "за разрешаване на острата криза в Украйна", повтаряйки мантрата, че Русия е отворена за преговори. 

В 12 точки, мирният план на Пекин призова страните в конфликта да зачитат суверенитета на всички държави, да спрат огъня и да започнат мирни преговори – но не включва задължително изтегляне на руските войски от Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: