Излишъкът от украинско зърно в Европа може да доведе до смяна на правителства

Излишъкът от украинско зърно в Европа може да доведе до смяна на правителства Снимка: https://pixabay.com/

Заради "наплива" на украинско зърно в страните от Източна Европа местните фермери и земеделски производители търпят загуби и могат да се превърнат в двигател на политически промени, пише Bloomberg

Агенцията отбелязва, че след началото на конфликта в Украйна страните от Източна Европа са станали претоварна точка за транспортиране на селскостопански продукти от Украйна, но зърното почти не се изпраща в най-бедните страни, а се установява в складове, които са вече почти пълни.

Bloomberg подчертава, че първоначално страните от ЕС са се запасили със зърно поради заплахата от недостиг на фона на конфликта в Украйна, но след подписването на сделката за зърно, спадащото световно търсене и рекордната реколта в Русия, цените на селскостопанските продукти паднаха.

Това доведе до намаляване на стойността на продукцията на фермерите в Източна Европа, докато разходите им за торове и електроенергия продължиха да растат.

Според анализаторите на агенцията, ако обемът на украинските доставки за ЕС не бъде ограничен, това може да доведе до "бунтове" на фермерите. По-специално, наскоро група недоволни фермери хвърлиха яйца по полския министър на земеделието Хенрик Ковалчик, който още през лятото посъветва производителите да не продават зърното си, тъй като цените за него „едва ли ще паднат“.

Освен в Полша, земеделците могат да повлияят на политическата ситуация в България, Румъния и Словакия.

При това в България и Румъния продължават протестите на местни фермери.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: