Вълнуващ шопинг през лятната почивка ви очаква в Европа

Вълнуващ шопинг през лятната почивка ви очаква в Европа Снимка: lesechos.fr

Антикварните магазини и уличните пазари, включително тези за стоки втора употреба, са очарователни места, които разкриват много за европейската градска култура, събуждат откривателския ни дух, а понягота предлагат и изгодни сделки.

Не ги подценявайте, съветва Euronews – на европейските битпазари ще намерите много качествени стоки, особено във Финландия, където пазарът втора употреба е национален спорт и едва ли не „свещено” занятие за пестеливите финландци, които като страстни еколози, горещо вярват в многократната употреба на вещите. Столицата Хелзинки е пълна с пазари, предлагащи уникални финландски стоки – сувенири, дрехи, тъкани, дървени играчки и сервизи от емблематичните финландски марки Littala и Arabia.

Евтини дизайнерски дрехи и кухненски прибори втора употреба можете да намерите в Копенхаген. Миналата година датската столица беше обявена за най-добрия европейски град за търсачите на изгодни покупки, включително заради своите качествени антикварни магазини и улични пазари. Най-популярният от тях е зад кметството, където можете да намерите на прилични цени маркови дрехи и прекрасни кухненски прибори. 

В Берлин можете да се снабдите „на сметка” с редки книги и военни сувенири. Мнозина смятат немската столица за център на съкровища втора употреба, с оживените берлински битпазари, които предлагат любопитни вещи от периода на ГДР, включително военни униформи, играчки и ретро-табели на магазини. Под сянката на дърветата в Arkonaplatz могат да се намерят изгодно и мебели. Много от берлинските пазари са разположени в паркове край Шпрее, пълни с кафенета и ресторантчета, така че пазаруването може да е и приятна почивка.

Бутиците втора употреба и магазините за благотворителни разпродажби, са част от чара на шотландския Единбург. Раположени в квартал, в непосредствена близост до центъра, там се предлагат изгодно кашмирени пуловери, редки винилови плочи, ретро мебели, а магазинът на Британския Червен кръст има специален отдел за булчински рокли. Само на час път с влак, Глазгоу е домакин на невероятния пазар втора употреба Secondhand Wonderland в Webster’s Theatre, където и продавачите са в ретро-костюми.

Hope House area manager Fiona MacDougall, at the charity's shop in Shrewsbury showing off some of the wedding dresses for sale.
Благотворителна разпродажба на булчиски рокли на цена от £ 65, снимка - shropshirestar.com

Битпазарите в Билбао, Испания, привличат не само случайните туристи, но и професионални търговци, търсещи изгодни сделки. Сред многобройни тапас-барове, неделният пазар на градския площад Plaza Nueva привличе много колекционери, предлагайки купища винилови плочи, исторически книги и редки пощенски марки.

Париж обикновено не е по джоба на средния турист, но и в него няколко пазара предлагат изгодни цени. От близо 150 години Marché aux Puces de Saint-Ouen в покрайнините на френската столицата продава всичко в огромния си лабиринт от покрити и открити сергии. Разбира се, оригиналните стоки не са евтини, но са в пъти под цените в лъскавите парижки магазини. Други атрактивни и очарователни пазари са по-малкият Vanyes или Marché d’Aligre, където се предлага невероятно изобилие от френски храни и антики.

Дори да не си купите нищо на европейските улични пазари, на тях ще вкусите евтино много местни лакомства и ще се потопите в духа на тези места, които оцеляват във времето, съхранявайки  местния дух и традиции. И още една характерна черта – често тези пазари се организират само през уикенда, оставяйки след себе си идеално почистени терени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: