Великобритания: цените на жилищата растат извън Лондон

Великобритания: цените на жилищата растат извън Лондон Снимка: Pixabay

През последните месеци има сериозно раздвижване на пазара на имоти в страната.

Обединеното кралство регистрира през юли „мини бум” на продажби на имоти на обща стойност 37 милиарда британски лири, сочи проучване на специализирания сайт за обяви Rightmove.

Този скок е най-вече обусловен от „изселването" от Лондон, което води до спад в цените на жилищата в английската столица с 2%, но увеличение почти навсякъде другаде в страната, с рекорди в седем региона. Особено силно това важи за югозападната част на страната – Девън, Корнуол, Уелс и други. Вътрешната миграция е насърчена от увеличаването на броя на хората, работещи дистанционно, което бе една от мерките против разпространението на коронавируса. От Rightmove отбелязват, че потенциалните купувачи търсят по-добро качество на живот с повече пространство, а Лондон става все по-непривлекателен заради високите разходи за живот и претоварения обществен транспорт. „Хората променят приоритетите си сега, когато вече могат да работят отдалечено през интернет“, коментира Майлс Шипсайд от управата на Rightmove.

От компанията твърдят, че този „мини бум“ е най-малкото неочакван в средата на лятото, в период, „когато обикновено прекарваме времето си в басейна вместо на пазара на недвижими имоти”.

Пазарът на имоти във Великобритания се раздвижи не на последно място и заради обявения мораториум върху данъка върху собствеността при имотни сделки под 500 000 британски лири, като част от пакета стимули на правителството за възстановяване на икономиката. През последните години пазарът на имоти в страната страдаше от несигурността, породена от Brexit, което накара много собственици или потенциални купувачи да отложат решенията си за продажба или покупка. Очевидно сега моментът е много по-благоприятен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: