80% от работните места могат да пострадат поради внедряването на изкуствен интелект

80% от работните места могат да пострадат поради внедряването на изкуствен интелект Снимка: esoreiter.ru

В групата на риска са математиците, счетоводителите и писателите

Проучване, проведено от OpenAI, показва, че изкуственият интелект (ИИ) ще повлияе на високоплатените работни места. В групата на риска са математиците, счетоводителите и писателите. За това съобщава Daily Mail.

Системите за изкуствен интелект, подобни на ChatGPT, ще повлияят на 80 процента от работните места в САЩ, като личните финансови консултанти и брокерите, застрахователи и специалистите по обработка на данни оглавяват списъка.

Предупреждението идва от официално проучване на създателите на ChatGPT OpenAI и Университета на Пенсилвания.

Екипът е установил, че около 15 % от всички работни задачи могат да бъдат изпълнени значително по-бързо с помощта на ИИ, при това със същото ниво на качество.

Въвеждането на ИИ ще засегне най-много математиците, счетоводителите и писателите, както и професиите, които носят не по-малко от 80 000 долара годишно.

Проучването анализира 1016 професии и техните 19 265 задачи, както и получените данни за заетостта и работната заплата от докладите "Заетост по професии през 2020 и 2021", предоставено от Бюрото по трудова статистика.

Проучването определя 86 професии като "напълно изложени" на ИИ, при това няколко са получили 100- процентни оценки. Към тях се отнасят юридическите секретари, мениджъри на клинични данни, уеб дизайнери и журналисти.

Графичните дизайнери, маркетинговите стратези и финансовите мениджъри обаче получиха по-малко от 15 процента.

Нископлатените работни места, такива като миячи на съдове, електротехници и фризьори също са защитени внедряването на ИИ.

И макар че фармацевтите, юриститеи астрономите имат среден доход от 81 980 долара, тези професии също не са изложени на висок риск.

Проучването на OpenAI се припокрива с друго изследване, проведено от Принстънския университет, в което е установено, че 20 професии са изложени на риск поради въвеждането на новата технология.

Резултатите показват, че телемаркетолозите, учителите, училищните психолози и съдиите са сред най-застрашените от новите технологии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: