Москва отново заплаши Швеция и Финландия заради присъединяването им към НАТО

Москва отново заплаши Швеция и Финландия заради присъединяването им към НАТО Снимка: msnbc.com

Руският посланик в Стокхолм Виктор Татаринцев предупреди вчера, че удвояването на границата на Русия с „враждебния блок” ще превърне двете страни в „легитимна мишена на руските ответни мерки, включително такива от военно естество”.

Въпреки че Швеция и Финландия са тясно свързани с НАТО повече от две десетилетия, страните не са официални членове на военния съюз, поддържайки до миналата пролет политика на неутралитет, припомня Euronews. Руското нахлуване в Украйна обаче обърна рязко обществения интерес към идеята за присъединяване към Северноатлантическия алианс, която според последни проучвания, покрепят над 70% от шведите и 80% от финландците.

Последна Унгария одобри присъединяването на Финландия към НАТО, което турският президент Реджеп Таийп Ердоган също обеща да направи. За момента кандидатурата на Швеция е блокирана от Турция. Унгария също я бави. 

Двете страни изгрежда очакват политически отстъпки от Стокхолм, а в случая с Унгария – и от ЕС. Турция очаква и достъп до военни програми на САЩ, в замяна на шведската ратификация. Все пак Швеция се надява кандидатурата ѝ за НАТО да бъде одобрена преди срещата на върха на Алианса през юли в Литва.

След кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО, Русия многократно заплаши под една или друга форма двете скандинавски страни, включвайки вчера и своя дипломатически представител в Стокхолм. 

За Татаринцев, който е роден в украинския Херсон, влизането в НАТО ще бъде „крачка в бездната“ за Швеция. Критикувайки "прибързаното решение, взето без референдум", руският дипломат в традиционен кремълски стил предупреди, че командването на НАТО е "решило да влезе изцяло в конфликта", създавайки риск „шведите да бъдат привлечени и изпратени на смърт за интересите на другите“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: