Ердоган: Швеция да не очаква подкрепа за кандидатурата си в НАТО

Ердоган: Швеция да не очаква подкрепа за кандидатурата си в НАТО Снимка: ekathimerini.com

Реакцията на турския президент е отговор на кюрдски протест в Стокхолм, на който демонстрантите обесиха чучело на Ердоган и изгориха публично Корана.

Съботната демонстрация беше разрешена от шведските власти, но не и съпътстващите действия, посочва ВВС. Ердоган нарече протеста „богохулство, което не трябва да се крие зад свободата на словото”, а шведските политици го определиха като провокация

„Нашата страна ще спазва споразумението между Швеция, Финландия и Турция относно нашето членство в НАТО. У нас имаме свобода на изразяване, но случилото се не означава, че шведското правителство или аз, подкрепяме изразените мнения“, каза шведският външен министър Тобиас Билстрьом. Според шведския премиер Улф Кристершон, кюрдските протестиращи се опитват да саботират кандидатурата на Швеция за НАТО. 

Заедно с Финландия, двете страни кандидатстват за присъединяване към Северноатлантическия алианс, след като Русия нахлу в Украйна, но трябва да получат одобрение и от Турция, която е член на НАТО. По повод инцидента, генералният секретар Йенс Столтенберг каза, че свободата на изразяване е "ценност" в страните от НАТО и че въпросните действия, макар и неподходящи, не са "автоматично незаконни".

В телевизионните си изявления вчера Ердоган подчерта: „Никой няма право да унижава светините. Когато казваме нещо, го казваме честно, а когато някой ни позори, го поставяме на мястото му“.

Турският министърът на отбраната Хулуси Акар съобщи, че е отменил посещението на шведския си колега Пал Йонсон, след като е забелязал, че "не са предприети никакви мерки във връзка с... отвратителните протести".

Поредицата предишни посещения на висши шведски политици в Анкара породи надежди, че подобни контакти могат да облекчат възраженията срещу присъединяването на Швеция към НАТО. Исканията на Турция към Швеция включват екстрадирането на някои кюрди, за които твърди, че са терористи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: