Сушата в Италия застрашава селския туризъм

Сушата в Италия застрашава селския туризъм Снимка: cnbc.com

Недостигът на вода може да остави сухи плувните басейни в Тоскана.

Вилите и къщите за гости в най-посещаваната от богати туристи италианска провинция, това лято може да не предлагат тази „екстра”, тъй като Италия е изправена пред нова суша.

От Acquedotto del Fiora (ADF), акведуктът, чиято мрежа от над 8 000 км обслужва една трета от Тоскана, ще забранят използването на питейна вода за пълнене на частни басейни във вили, отворени за гости, от юни до края на септември, съобщава Reuters. Същевременно, селските вили и ферми, развиващи агротуризъм, ще трябва да попълват своите басейни с вода от частни кладенци или да я доставят с цистерни, което ще увеличи разходите им.

Президентът на ADF Роберто Ренаи припомня, че мерките са били приети миналата година, но и този сезон ще трябва да се повторят, заради „продължителното изменение на климата“. Забраната вече е наложена на частните вили с басейни, които не приемат туристи.

Федерико Тадеи, президент на асоциация, представляваща собствениците на ферми в провинция Сиена в Тоскана, казва, че хората от агротуристическия бизнес са сериозно загрижени от потенциалното въздействие на забраната.

"Всеки ден трябва да сменяме 1% или 2% от водата. За четири месеца това означава басейн и половина - това е минимумът, необходим за да поддържаме басейните си с чиста вода за туристите, избрали нашата провинция”, каза той.

Провинция Сиена, известна с производството на популярното италианско вино Chianti, разполага с 1 200 агротуристически обекта и е най-големият туристически център в Тоскана от този тип. Почти всяка пета туристическа ферма в Сиена разполага с плувен басейн за своите посетители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: