Австрия страда от суша

Австрия страда от суша Снимка: стопкадър Euronews

Заради липсата на дъжд нивото на подпочвените води в половината от страната е спаднало значително, а езерото Циксее в източна Австрия е напълно пресъхнало

Местните  обаче  откриха ново хоби за себе си - търсенето на монети и бижута на изсъхналото дъно. Но сред находките има и рибни скелети: преди няколко месеца тук умряха хиляди риби.

"Знаехме, че езерото ще пресъхне. Ако властите бяха започнали да спасяват рибата по-рано, много повече щеше да оцелее. Беше страшно да се гледа. Мъртвата риба беше изнесена оттук в контейнери", казва за Eurnoews местният жител Валтер .

Обикновено по това време тук в Алпите има много повече сняг. В Западна Австрия е паднал една трета по-малко дъжд тази зима, докато в Италия има само половината от нормалното. Това ще има сериозни последици за голяма част от Европа.

"Очакваме значително по-малко сняг да се стопи, което означава, че по-малко стопена вода ще навлезе в реките. Нивото на водата в тях ще бъде критично ниско през следващите седмици и месеци. Дори ако регистрираме голямо количество валежи с това устройство в близко бъдеще  ще са необходими значително повече валежи за значително попълване на резервоарите за подпочвени води“, обяснява климатологът Клаус Хаслингер от GeoSphere Austria.

Австрийското правителство се опитва да се бори с проблема с инвестиции в инфраструктура за питейна вода. Например - с пробиване на по-дълбоки кладенци.

По темата: 

Макрон призова французите да събират дъждовна вода, 

 

Пеша по езерото Гарда

 

Зимната суша в Европа: Заплахата е реална

 

Италия ще отдели 7,8 милиарда евро за защита от сушата

 

Bloomberg: Каналите във Венеция почти пресъхнаха

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: