Стачка блокира обществения транспорт в Германия

Стачка блокира обществения транспорт в Германия Снимка: laprensalatina.com

Транспортната мрежа на Германия е почти напълно блокирана, тъй като два от най-големите синдикати в страната стачкуват.

Персоналът на летищата, пристанищата, железниците, автобусите и метрото напусна работа малко след полунощ и няма да се върне на работните си места 24 часа, съобщи ВВС. Синдикатите настояват за по-високи заплати, предвид нарастващите разходи за живот в страната.

Двата профсъюза, които организират стачката, са сред най-големите в Германия. Verdi, който представлява около 2,5 милиона служители в публичния сектор, включително в обществения транспорт и на летищата, иска 10,5% увеличение на заплатите, докато EVG настоява за 12% по-високи възнаграждения на своите близо 230 000 членове - основно служители в Deutsche Bahn, националния железопътен оператор на Германия. От синдикатите казват, че членовете им са не само нископлатени, но и „безнадеждно преуморени“. 

Националният железопътен оператор на Германия Deutsche Bahn осъди исканията и ги определи като "прекомерни, безпочвени и ненужни". Германската летищна асоциация заяви, че стачните действия ще засегнат около 380 000 пътници, посочвайки, че стачката е "извън всяка възможна и оправдана мярка". 

Някои представители на работодателите предупреждават, че двата синдиката отправят неразумни искания, а неудобствата, които причиняват, може да отблъснат обществото. В същото време, други синдикати вече си издействаха увеличение на заплатите, включително пощенските служители, които в началото на март постигнаха с 11,5% по-високо заплащане.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: