Гняв и неподчинение: протестите във Франция стават все по-масови и агресивни

Гняв и неподчинение: протестите във Франция стават все по-масови и агресивни

Около 150 служители на реда бяха ранени, а повече от 170 демонстранти бяха задържани по време на 9-ия ден на масовите протести срещу пенсионната реформа

МВР твърди, че в протестите са участвали над милион души. Изнесените от профсъюзите цифри им противоречат, според тях на улицата са излезли около 3,5 милиона недоволни.

Късно снощи, както и в предишните дни, демонстрациите прераснаха в погроми и сблъсъци с полицията. Според министъра на вътрешните работи Джералд Дарманин повечето от агресивните протестиращи са от редиците на крайната левица.

Анелиз Борхес, Евронюз:

Около 3 милиона души излязоха на улицата този четвъртък според синдикатите, а един милион души протестираха според френското правителство. Голямото мнозинство протестира срещу реформата на пенсионната система в страната. Силно противоречивата реформа повишава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, нещо, което по-голямата част от хората във Франция не искат.

Но много протестиращи също изразиха своя гняв и загриженост от начина, по който френското правителство го направи. Те заобиколиха Конгреса и прокараха тази реформа, която мнозина тук нарекоха недемократична.


Президентът Еманюел Макрон наля масло в огъня на народния гняв. В телевизионно интервю в сряда той защити правителството, като нарече реформата необходима, макар и непопулярна.

Според новия закон възрастта за пенсиониране за повечето работници ще бъде 64 години, все още една от най-ниските в индустриализираните страни.

Правителството настоява, че промените са необходими, за да се избегне прогнозирана дупка от 13,5 милиарда евро в пенсионната система през 2030 г.

Но синдикатите остават непреклонни, като призовават за повече действия през уикенда и обявяват нов национален митинг във вторник, 28 март.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: