Хага спуска желязна завеса около Владимир Путин

Хага спуска желязна завеса около Владимир Путин Снимка: cnbc.com

Заповедта за арест на руския президент, издадена миналата седмица от Международния наказателен съд (МНС), разширява периметъра си.

След каго Германия предупреди, че Путин ще бъде арестуван, ако се намира на нейна територия, и две страни от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), заявявиха, че ще се съобразят с решението.

Бразилия е страна-членка на Международния наказателен съд и следва неговите решения“, каза външният министър Мауро Виейра пред Metropoles. Затова ако Путин посети Бразилия по какъвто и да е повод, присъствието му в страната, "без съмнение ще има последствия", подчерта Виейра и добави, че Бразилия би искала „да знае по-добре условията“ на документа на МНС.

По-рано Южна Африка предупреди за арест на Путин в случай на негово посещение в страната. ЮАР, както повече от 120 други страни по света, е подписала Римския статут - основното международно споразумение за работата на МНС. „Ние, като правителство, сме наясно с нашите законови задължения“, каза прессекретарят на президента на републиката Винсент Магвения.

Както отбелязва The Moscow Times, „Дори ОНД вече не е безопасно пространство за Путин“, предвид, че Римският статут е ратифициран от Казахстан и Таджикистан, а сега и Армения стартира този процес.

Решението на Кремъл е Владимир Путин просто да не посещава страни, където съществува такъв риск. Но това стеснява и без друго малкия периметър на международните му ангажименти и разбива държавната пропаганда, която се опитва да представи руския президент като „борец срещу Запада“, „защитник на Африка от колониалното потисничество“ и „един от лидерите на многополюсния свят“.

Заповедта на МНС крие и други рискове. Обкръжението на Владимир Путин може да я разчете като знак, че трябва да се дистанцира от него. Може да се очаква повторение на ситуацията със санкциите, но в обратна посока: преди заповедта Путин наблюдаваше „от високо” какво се случва с хората от неговото обкръжение, които попаднаха в санкционните списъци. „Сега обкръжението гледа какво ще се случи с него“, каза пред The Moscow Times Александър Баунов, старши сътрудник във Фондацията за международен мир „Карнеги".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: