Нови санкции на САЩ застрашават „Силата на Сибир” и „Турски поток”

Нови санкции на САЩ застрашават „Силата на Сибир” и „Турски поток” Снимка: warsawinstitute.org

Съединените щати забраниха доставките на газови турбини и резервни части за Русия като част от затягането на експортния контрол.

Това може да засегне ключовите експортни газопроводи "Силата на Сибир" и "Турски поток", пише "Коммерсантъ", позовавайки се на източници от "Газпром".

Досега нямаше официална забрана САЩ и ЕС да доставят газови турбини за Москва, въпреки че германската компания Siemens и американската Baker Hughes се изтеглиха от Русия. През миналата година са извършвани спот доставки на резервни части и газови турбини от САЩ за Русия, докато доставките от ЕС са спрели напълно, твъртят източниците на „Коммерсантъ”.

През февруари обаче Бюрото за промишленост и сигурност на САЩ (BIS) затегна експортния контрол върху доставките на газови турбини от всякакъв размер за Руската федерация и Беларус. BIS вече ще отхвърля искания за износ, реекспорт, пряка или непряка продажба или доставка на газови турбини от САЩ, предназначени за кое да е лице на територията на Русия. Засилва се и контролът за купувачи или превозвачи от трети страни, които заобикаляйки ограниченията, рискуват да попаднат под вторични санкции.

Прекратяването на доставките на ключови елементи може да създаде затруднения при производството и поддръжката на газовите компресорни агрегати „Ладога”, които се произвеждат по лиценз на Baker Hughes и обслужват ключови съоръжения на „Газпром”, включително компресорните станции на газопроводите Бованенково-Ухта, „Силата на Сибир”, централната компресорна станция „Русская” на „Турски поток”, а също и проектите „Амур” и „Сахалин-2”. 

Във връзка с новите ограничения, руските компании активно търсят алтернативни доставчици в Китай, Иран и на вторичния пазар, но създаването на такива търговски контакти е трудно и отнема време, посочва „Коммерсантъ”.

Русия няма собствени технологии за производство на газови турбини. През януари „Ростех” обяви производството на първата серийна турбина GTD-110M, чийто предишен модел се разпадна по време на тестовете в края на 2017 г. През декември 2022 г. „Силмаш” обяви завършването на монтажа и тестването на турбина GTE-170, чието производство ще започне през 2025 г. с капацитет до осем турбини годишно, отбелязва The Moskow Times.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: