Потоци мъртва риба затлачиха важна река в Австралия

Потоци мъртва риба затлачиха важна река в Австралия Снимка: 9news.com.au

Първите признаци за екологичната катастрофа са регистрирани в петък сутринта в град Менинди в Нов Южен Уелс (NSW).

От държавната агенция по реките казват, че това е резултат от продължаващата гореща вълна, която е свалила драстично нивото на водата в река Дарлинг-Баака, част от басейна на Мъри Дарлинг, най-голямата речна система в Австралия. Горещите вълни тук са станали по-чести, по-интензивни и продължават по-дълго, температурите в Менинди надхвърлят 40°C. 

След широкомащабните наводнения през зимния сезон, това е второ изпитание за  района, който преживя подобен инцидент само преди три години. Пред BBC, жител на Менинди описа картината като "сюрреалистична" и предупреди, че населението ситуацията да се влоши, тъй като рибата вече е започнала да гние, което изсмуква повече кислород от водата,  застрашавайки живота на още риба.

Местната администрация по водните басейни вижда причините за намалелия дебит на реката не само в климатичните промени, припомняйки и друг проблем: от басейна на Мъри Дарлинг се черпи вода и за селското стопанство, промишлеността и за населението в района. „С течение на времето тези хора няма да имат достъп до вода за битови нужди, което е просто срамно“, казват от местното кметство и призовават за спешни мерки.

Преди десет години в оздравяването на речната система Мъри Дарлинг са вложени милиарди, но ситуацията очевидно изисква нова намеса и радикални решения. Остава и глобалният въпрос с повишаването на температурите и опитите за ограничаване на основния причинител за това – парниковите емисии, излъчвани в атмосферата от широк спектър човешките дейности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: