Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин Снимка: kremlin.ru

Официалният говорител на МВнР на РФ Мария Захарова в своя телеграм-канал написа, че решенията на Международния наказателен съд за Русия нямат никакво значение, а възможните заповеди за арест са юридически нищожни.

Международният наказателен съд (МНС) заяви в петък, че е издал заповед за арест на руския президент Владимир Путин за отговорността му за военните престъпления, извършени в Украйна след руската инвазия.

"Днес, 17 март 2023 г., ІІ Камара на предварителното производство на Международния наказателен съд издаде заповеди за арест на две лица във връзка със ситуацията в Украйна: на г-н Владимир Владимирович Путин и на г-жа Мария Алексеевна Лвова-Белова", се казва в изявление на МНС.

В изявлението на съда се отбелязва, че Путин "се предполага, че е носи отговорност за военното престъпление на незаконно депортиране на населението (деца) и незаконното преместване на населението (деца) от окупираните територии на Украйна в Руската федерация".

МНС също така  издаде и заповед за ареста на Мария Алексеевна Лвова-Белова, комисар по правата на детето в администрацията на президента на Руската федерация, по аналогични обвинения.

От МНС заявиха, че неговата палата за предварително производство е установила наличието на "разумни основания да се смята, че всеки от заподозрените носи отговорност за военното престъпление на незаконното депортиране на населението и незаконното преместване на населението от окупираните територии на Украйна в Руската федерация в ущърб на украинските деца".

Прокурорът в МНС Карим Хан заяви по-рано този месец след посещение в Украйна, че предполагаемите отвличания на деца се явяват "приоритетно разследване".

МНС, създаден през 2002 г. за разглеждане на случаи на най-тежките престъпления в света, вече повече от година разследва възможни военни престъпления или престъпления срещу човечеството, извършени по време на руската инвазия в Украйна.

Нито Русия, нито Украйна са членове на МНС, но Киев призна юрисдикцията на съда над своята територия и си сътрудничи с прокурора.

Русия отрича обвиненията във военни престъпления. Експертите са съгласни, че тя едва ли ще предаде заподозрените.

Официалният говорител на МВнР на РФ Мария Захарова в своя телеграм-канал написа, че решенията на Международния наказателен съд нямат никакво значение за Русия, а възможните заповеди за арест са юридически нищожни: "Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и не носи задължения по него. Русия не си сътрудничи с дадения орган, а възможните "рецепти" за арест, произтичащи от Международния съд, ще бъдат юридически нищожни за нас".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: