Започва ли глобална финансова криза?

Започва ли глобална финансова криза? Снимка: money.howstuffworks.com

След затварянето на три големи американски банки, вълната от банкови сътресения стигна до Европа и Азия.

Във вторник одитор на швейцарската Credit Suisse заяви, че е открил „значителни слабости” в контрола на финансовите отчети. Междувременно, на финансова конференция в Риад, президентът на Credit Suisse каза, че балансът на банката е силен и че финансовата институция не се нуждае от държавна помощ. Саудитската национална банка, която държи 10% дял в Credit Suisse, на свой ред заяви, че изключва възможността за финансова подкрепа на банката. 

Натрупването на тези колкото успокоителни, толкова и противоречащи си изявления, изглежда послужи като сигнал и вчера през деня акциите на Credit Suisse паднаха с 31%. В резултат на това, банката, която в последните години излезе трудно от поредица скандали, включитлно за пране на пари, поиска подкрепа от Швейцарската национална банка.

„Това изглежда неизбежно. И банката, и правителството са наясно, че един колапс на Credit Suisse или дори само загуба на вложители, ще подкопае репутацията на Швейцария като глобален финансов център“, каза пред Financial Times авторитетен финансов анализатор.

Според друг източник на изданието, Европейската централна банка е поискала от банките в региона да докладват за експозицията си към Credit Suisse. Същото са направили Министерството на финансите и Федералният резерв на САЩ, съобщи източник на Bloomberg.

Вчера малко по-късно акциите на Credit Suisse възстановиха над 6% от стойността си и главният ѝ изпълнителен директор заяви, че финансовата институция, основана през 1856 г., остава силна. Това потърди пред Reuters и председателят на Националната банка на Саудитска Арабия. 

Въпреки това, днес банковият свят осъмна с новината, че Credit Suisse все пак ще заеме от Швейцарската централна банка до $ 54 милиарда, за да демонстрира "решителните си действия за укрепване".

Швейцарската национална банка и Швейцарският орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) се опитаха да успокоят инвеститорите, уверявайки, че швейцарските финансови институции действат при строги правила, за да се „осигури тяхната стабилност“ и че според тях Credit Suisse отговаря на изискванията за „системно важни” банки.

Изявления в подобен дух направиха и президентите на Франция и Испавия. Без излишен оптимизъм, Роберт Халвер, ръководител на капиталовите пазари в германската Baader Bank каза: „Тази банкова криза дойде от САЩ и сега наблюдаваме как това може да причини проблеми и в Европа“.

ВВС съобщи, че според техни източници Bank of England се е свързала с Credit Suisse и швейцарските власти, за да следи ситуацията. Междувременно, HSBC изкупи за £ 1 британското подразделението на фалиралата американска Silicon Valley Bank (SVB).

Въпреки това търговията с банкови акции през седмицата остана нестабилна. Индексът на банковите акции Stoxx Europe в сряда се срина със 7%. В САЩ Dow падна с почти 0,9%, а S&P 500 - с 0,7%. FTSE 100 на Обединеното кралство се понижи с 3,8%.

Същото се случва днес на фондовите пазари в Азия и Австралия. Японският индекс Nikkei 225 падна с 1,1%, Topix Banks изгуби повече от 4%, а акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group се понижиха с 3%. Индексите в Хонконг и Сидни паднаха с над 1,5%, докато Shanghai Composite отбеляза спад с 0,5%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: