Ще станат ли дроновете част от аварийното оборудване на автомобилите?

Ще станат ли дроновете част от аварийното оборудване на автомобилите? Снимка: flipboard.com

Със сигурност, смята американски шофьор, който заседна в преспите сняг на отдалечен път в Орегон и беше спасен, благодарение на малкото летателно устройство.

След като разбрал, че мобилният му телефон не улавя сигнал, той написал съобщение до доверен човек, съобщавайки точното си местоположение. След това прикрепил телефона към малък дрон, който по щастлива случайност имал в колата си и го изстрелял във въздуха. Откривайки сигнал, телефонът изпратил съобщението за помощ и спасителните екипи били алармирани навреме, разказва случая ВВС. 

Те похвалили шофьора на закъсалото превозно средство за „космическото" му мислене. Мъжът, чието име не се съобщава, пътувал през Националната гора Уиламет по път, който не се поддържа през зимата. След като автомобилът му заседнал, той осъзнал не само, че в райна няма мобилен сигнал, но и че семейството му е извън страната, никой не знае къде е отишъл, така че нямало кой да го обяви за издирване, казват от местната шерифска спасителна служба.

„Независимо от обстоятелствата, този човек взе няколко умни решения. Първо остана в колата си - защото никак не са малко тежките и дори фатални последствия за тези, които избират да продължат пеша”, се казва в изявление на местния шериф.

Най-хубавото е, че от находчивостта на шофьора, оборудван по случайност с дрон, се е възползвал и друг водач, блокиран сред снеговете от няколко дни.

Щатските спасителни служби използваха случая да напомнят на шофьорите да се вслушват в предупрежденията им, особено през зимата. Винаги да съобщават на „отговорно лице” къде отиват и кога се очаква да се върнат и най-сетне: „Когато пътят е засипан със снежни преспи, вместо да се питате „Дали пък няма да мина?”, по-добре си задайте въпроса „Какво ще се случи, ако заседна?”.

Страничният ефект от благополучно завършилия инцидент е настъпилото оживление на пазара за малки дронове в скованите от внезапния пристъп на зимата щати, включително Орегон и Калифорния. Мнозина шьфори вече обмислят дали не е разумно да имат в колата си и такъв летящ помощник.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: