Русия разполага с далекобойни ирански дронове за многократна употреба

Русия разполага с далекобойни ирански дронове за многократна употреба Снимка: japantimes.co.jp

Първата партида Mohajer-6, Shahed-129 и Shahed-191 е доставена от Иран през ноември, заедно с група от 54 инструктори-инженери.

За разлика от дроновете-камикадзе Shahed-131 и 136, Mohajer-6 са оборудвани с високоточна система за насочване, могат да останат във въздуха шест часа и да носят 40-килограмови бомби. Shahed-129 летят до четири часа и могат да носят до 60 кг експлозиви, а Shahed-191 носят 70-килограмови бомби и поддържат режим на полет до пет часа. 

След хвърлянето на бомбите и ако не бъдат свалени, трите модела могат да се върнат в базите на излитане, пише The Moscow Times. 

Според The Guardian, контрабандният внос на най-малко 18 далекобойни дрона от Иран за Русия, е бил осъществен с ирански кораб през Каспийско море, руски плавателни съдове и руски държавни авиолинии. Иран доставя на Русия и модифицирани дронове-камикадзе от серията Shahed, с по-голяма разрушителна сила, съобщава CNN, позовавайки се на разследване на Conflict Armament Research. 

В началото на януари висша иранска военна делегация посети гр. Елабуга в Татарстан, където Русия планира завод за производството на модерни ирански дронове, сравними с турските Bayraktar TB2, пише Wall Street Journal, позовавайки се на официални източници. За начало, бъдещото предприятие би трябвало да снабди Русия с най-малко 6000 дрона за войната в Украйна, но не е ясно за какъв период може да се постигне тази бройка.

САЩ, Обединеното кралство и други западни правителства наблюдават внимателно сътрудничеството на Русия и Иран във въоръжаването, стремейки се да предотвратят ескалирането му в момент, когато Украйна се опасява от мащабни въздушни атаки по повод първата годишнина от руското нападение. 

Източниците на The Guardian казват обаче че доставките на дронове вероятно ще намалеят, тъй като безпилотните устройства се произвеждат във фабрика в град Исфахан, станала обект на въздушна атака в края на януари, зад която вероятно стои Израел. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: