Нови миграционни закони ще действат във Великобритания от идната седмица

Нови миграционни закони ще действат във Великобритания от идната седмица Снимка: alarabiya.net

Предстоящото законодателство включва решението да не се приемат искания за убежище от мигранти, пресекли незаконно Ламанша с лодки.

Служители на вътрешното министерство ще имат задължението да „задържат и бързо да отстраняват“ всеки, който идва в Обединеното кралство по този маршрут, каза министърът на вътрешните работи Суела Браверман, която вероятно ще представи новото законодателство във вторник, съобщава ВВС. 

Премиерът Руши Сунак потвърди, че "спирането на лодките" е един от петте му приоритета и заяви пред Mail on Sunday: „Не се заблуждавайте, ако дойдете тук нелегално, няма да можете да останете“. 

Очаква се в петък Сунак да пътува до Париж за първата среща на върха между Обединеното кралство и Франция от 2018 г. насам. Една от темите, които британският премиер ще обсъжда с френския президент Еманюел Макрон, е кризата с лодките през Ламанша.

Британският Червен кръст нарече плановете "изключително тревожни" и посочи, че те няма да спрат хора, които са рискували живота си, търсейки безопасност. Друга благотворителна организация, Freedom from Torture, която предоставя терапия на търсещи убежище, нарече новите мерки "отмъстителни и нефункционални".

Понастоящем лицата, търсещи убежище, имат право да останат на Острова, докато бъдат разгледани делата им. Съгласно новото законодателство тази опция ще отпадне за влизащите нелегално с лодки през Ламанша. Вместо това, те ще бъдат извеждани в Руанда или в „сигурна трета страна“, като ще им бъде забранено да се връщат в Обединеното кралство.

От министерството на вътрешните работи казват, че има редица "безопасни и законни маршрути" до Обединеното кралство. Критиците на новия закон обаче припомнят, че някои от тези опции са само за хора от определени държави като Афганистан, Украйна или Хонконг. По други маршрути пък се приемат ограничен брой бежанци, и то по точно определени критерии. Освен това, Великобритания все още няма споразумение със страните от ЕС за връщане или настаняване на мигрантите, посочват от опозицията.

Според официални данни през 2022 г. с лодки през Ламанша във Великобритания са влезли общо 45 755 мигранти, а през 2023 г. по този маршрут са пристигнали още 2 950 души. Броят на тези, които изгубиха живота си в бурните морски води, не е ясен, но със сигурност са стотици, ако не и хиляди мъже, жени и деца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: