Сеизмологът, предсказал бедствието в Турция, предрече нова вълна от земетресения

Сеизмологът, предсказал бедствието в Турция, предрече нова вълна от земетресения Снимка: pikist.com

Според прогнозите на Хугербитс, през месец март 12 региона на планетата ще попаднат под удара

Нидерландският сеизмолог Франк Хугербитс заяви, че през март на планетата могат да се случат нови силни земетресения. Това се казва във видео, разпространено от Научния институт SSGEOS (Solar System Geometry Survey), където работи Хугербитс.

Според прогнозите на учения, под удара ще попаднат 12 региона на планетата, включително в Япония, Португалия, Гърция, Индонезия, Пакистан, част от Северна Америка и Русия (Камчатка), Курилските острови.

Според сеизмолога, сближаването на планетите на 2 и 5 март може да доведе до много голяма сеизмична активност между 3 и 7 март. Според прогнозата на учения, трусовете могат да достигнат магнитуд над 8 бала по скалата на Рихтер.

"Аз не преувеличавам. Не се опитвам да всявам страх. Това е само предупреждение", казва той.

В същото време професионалните сеизмолози са доста скептични относно изявленията на "любител-предсказателя" Хугербитс, тъй като той прави своите заключения въз основа на местоположението на планетите.

Директорът на Института по теория на прогнозата за земетресения и математическа геофизика на Руската академия на науките Пьотр Шебалин заяви, че Хугербитс в случая е гадател, а не учен.

А директорът на Камчатския клон на геофизичната служба на Руската академия на науките Данила Чебров каза, че в този регион не са регистрирани никакви предвестници на земетресения.

Хугербитс, между другото, прогнозира мощното земетресение в Турция. Тогава той публикува прогнозата си в Twitter три дни преди деня на трагедията.                      

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: