Нови силни играчи нахлуват на петролния и газов пазар

Нови силни играчи нахлуват на петролния и газов пазар Снимка: circuit.news

Според Bloomberg, от 2025 г. Египет има за цел да увеличи износа на втечнен природен газ (LNG) с приблизително 40% като по-голямата част от горивото е предназначено за Европа, докато Израел вече започна да доставя петрол на Стария континент..

Европа бърза да си осигури повече втечнен природен газ от Близкия изток, САЩ и други региони, тъй като планира бъдеще без почти никакъв руски газ. Въпреки че това ще помогне за укрепване на енергийната сигурност на Европа в дългосрочен план, тази и следващата година глобалните доставки на LNG ще бъдат сравнително оскъдни. Подобно на Египет, очаква се Катар и САЩ също да увеличат значително износа си на LNG от средата на десетилетието.

Правителствата на Египет и Израел през юни подписаха меморандум за разбирателство с Европейския съюз, насочен към увеличаване на обемите за Европа, така че водят преговори за увеличаване на израелските потоци тръбопроводен газ към Северна Африка, като голяма част от него е предназначена за реекспорт. 

Настоящият износ определя Египет като сравнително малък износител на LNG. Но обемите, предвидени за 2025 г., биха го поставили сред 10-те най-големи доставчици в света, при това на добри цени. Страната очаква още тази година около $ 8 милиарда инвестиции за проучване на нови нефгени и газови находища. Сега Египет добива около 600 000 барела петрол на ден, но почти цялото количество се използва за обслужване на населението от 104 милиона души. 

Нов участник на петролния пазар е Израел, който в понеделник стартира износа си за Европа със „страничния” добив от газовото поле Кариш в източното Средиземноморие. До неотдавна разработването му беше трудно заради оспорваната някога морска граница между израелски и ливански води. Но двете страни постигнаха споразумение, подкрепено от САЩ, което демаркира морска граница между газовите находища Кариш в израелски води и Кана от ливанската страна. 

Израел веднага започна да разработва своето находище в сътрудничесто с Energean Power, основана от гръцкия милиардер Матиос Ригас през 2007 г., а френската Total Energies трябва да започне сондирането на Кана тази година.

Липсата на местно производство на газ и петрол в Израел дълго време беше слабото място в икономиката на страната, като много от най-големите световни производители на петрол в Близкия изток отказаха доставки. Но през последното десетилетие множеството открити газови и петролни находища във водите на източното Средиземноморие намалиха зависимостта на Израел от вноса на изкопаеми горива.

Кариш е предимно газово находище, но съпътстващото производство на петрол е от решаващо значение за икономиката на страната. Очаква се цената на израелския петрол да се доближи до глобалните цени и да се продава под марката Karish Blend.

Производството на петрол и газ от находището Кариш засега включва операции в Израел, Египет, Италия и Хърватия. Плановете са настоящият добив от 41 000 барела петролен еквивалент дневно (boe/d), до края на годината да се повиши до около 150 000 boe/d и до 200 000 boe/d през 2024 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: