Безпрецедентен натиск от мигранти по границите на ЕС е имало през миналата година

Безпрецедентен натиск от мигранти по границите на ЕС е имало през миналата година Снимка: Еuronews

По последни данни на Frontex, незаконните влизания в блока през 2022 г. са 330 000.

В сравнение с 2021 г., когато миграцията към ЕС също отбеляза ръст след пандемичното затишие, тази цифра бележи скок с 64%, достигайки рекордното ниво от 2016 г, съобщи Еuronews, позовавайки се на изявление на Frontex. 

Най-използван е маршрутът през Западните Балкани, където са установени над 145 000, или 45% от всички незаконни влизания в ЕС. Цифрата бележи 136% ръст в сравнение с 2021 г. Граждани на Сирия, Афганистан и Турция най-често са използвали западнобалканския маршрут, но за първи път по него са засечени и групи тунизийци, индийци и бурунди.

Маршрутът през Централното Средиземноморие също се е оживил значително, отбелязвайки над 102 000 нелегални влизания, т.е., с 51% повече от 2021 г. По други мигрантски маршрути обаче е настъпило известно затишие - 31% по-малко гранични нарушения маршрута от Западна Африка, 21% спад на незаконния трафик на хора по трасето през Западнто Средиземноморие и 25% по-малко мигрантски атаки по източната сухопътна граница на ЕС. 

Масовата миграция през 2021, организирана със „съдействието” на Беларус и несекващите мигрантски потоци след нахлуването на Русия в Украйна, подложиха на безпрецедентни предизвикателства ЕС и страните от Шенгенското пространство. Рекордният брой бежанци сочи необходимостта от силна и ефективна европейска гранична и брегова охрана, се казва в изявлението на Frontex.

В тази връзка още през 2020 г. Европейската комисия предложи нов пакт за миграцията и предоставянето на убежище в ЕС, чиито детайли страни-членки все още договарят. Особени разногласия предизвиква предложения механизъм за „доброволна и временна“ солидарност, който би трябвало да премахне задължителните квоти за прием на мигранти. 

ЕК смята, че това лято е отбелязала „огромен напредък” по този въпрос, но като ротационен председател на ЕС през първото полугодие на 2023 г., Швеция едва ли ще задълбочи усилията за постигане на консенсус по темата. От друга страна, интензивните мигрантски потоци през двете седмици от новата година накараха ЕК да разкрие плановете си за действие по конкретни маршрути, включително Централното Средиземноморие и Западните Балкани.

За първи път Frontex ще разположи свой персонал на граници извън ЕС, а именно – по маршрута през Западните Балкани. Предвижда се и значително по-добро сътрудничество относно визовия режим между страните от региона и ЕС. Като кандидати за членство, повечето от тези държави за момента имат безвизови споразумения с блока – ситуация, която мигрантите често използват, което доведе и до преразглеждането ѝ. 

Така по настояване на ЕС, в края на миналата година Сърбия прекрати безвизовите пътувания от Тунис и Бурунди, като се очаква да направи същото и с други страни, в т.ч. Индия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: