44% от счетоводителите обмислят промяна на позицията или местоработата си

44% от счетоводителите обмислят промяна на позицията или местоработата си Снимка: pikist.com

Глобално проучване на АССА: 44% от счетоводителите обмислят промяна на позицията или местоработата си в следващата една година

Глобално проучване на АССА (Асоциация на сертифицираните счетоводители) разкрива, че 44% от младите счетоводители в световен мащаб очакват да сменят позицията или работодателя си през следващите 12 месеца. Това беше съобщено в рамките на кръгла маса, която АССА организира в София с участието на представители на консултантския бизнес, BPO индустрията и висши учебни заведения, за да бъдат обсъдени българските перспективи за набиране на професионални счетоводители и одитори въз основа на резултатите от световното проучване на АССА за тенденциите в развитието на специалистите. 

Проучването е проведено сред над 8000 професионални счетоводители от 148 държави, включително и България, като въпросите, които им бяха зададени, бяха свързани с работата им в бъдеще, стремежите им за професионално развитие и с предизвикателствата в професията. 

Един от основните изводи от проучването е, че световният недостиг на професионалисти е проблем за работодателите, които се опитват да задържат по-амбициозните си служители, които търсят повече от това, което им се предлага, и гледат към други позиции. Участниците в кръглата маса споделиха, че младите хора очакват повече обучения и възможности за кариера от своите работодатели.

В Централна и Източна Европа най-голяма загриженост предизвикват отражението на инфлацията върху заплатите и стресът в работата. Почти половината от анкетираните (44%) очакват повишение, смяна на длъжността или дори смяна на компанията в рамките на 12 месеца, а процентът на тези, които имат такива планове за следващите 2 години, е по-висок - 69%. Две трети от тези, които искат да се преместят през следващата година, очакват преместването им да бъде извън настоящата им компания.

Проучването на АССА показва, че изборът на кариера в счетоводството продължава да бъде разумна алтернатива за тези, които търсят дългосрочни перспективи за развитие и възможности за непрекъснато придобиване на нови знания и умения. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: