Испански компании с интерес за инвестиции у нас в автомобилния и ИКТ сектори

Испански компании с интерес за инвестиции у нас в автомобилния и ИКТ сектори Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

За 10 години износът на България за Испания се е увеличил със 73%

За период от 10 години износът на България за Испания се е увеличил със 73%, а последните години бележат рекордни стойности в историята на икономическото сътрудничество между двете държави.  Това стана ясно по време на българо-испански бизнес форум, който се провежда днес в Мадрид. Събитието бе открито от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и се организира съвместно с Конфедерацията на испанските предприемачи (CEOE).

В периода 2017-2019 г. стокообменът с Испания надхвърля 2 млрд. евро годишно, като тези стойности бързо се възстановяват след Ковид-пандемията. Все още се очакват обобщените данни за 2022 г., но се предполага тя да надхвърли всички предходни с ръст в стокообмена от над 50%. “Данните показват сериозния потенциал, който имаме в много сфери. Испания е врата за Латинска Америка, а България може да бъде логистичен център както за Балканския регион, така и за Близкия изток“, подчерта министър Стоянов. 

Той акцентира на някои от секторите, които в последните години се развиват с бързи темпове в страната ни – информационните и комуникационни технологии, електроника, химическа промишленост, земеделие и др. „Сериозен потенциал за партньорство виждаме и в автомобилния сектор, който е добре развит и в Испания“, каза още икономическият министър. Към момента в 9 от 10 автомобила в Европа има части произведени в България, а секторът се развива с огромна скорост през последните 20 години, стана ясно от неговите думи.

Ксиана Мендес, държавен секретар на Министерство на индустрията, търговията и туризма на Испания обърна внимание, че двустранният стокообмен отчита рекордни стойности и изрази увереност, че с повече подобни събития ще се постигнат още по-добри резултати. По думите ѝ България има стратегическо значение за Испания, което се е засилило още повече след началото на военния конфликт в Украйна.

Испански компании са разкрили над 3000 работни места в България, акцентира в изказването си посланикът на Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко. Повече от 25 хил. български ученици изучават испански език, а над 200 хил. наши сънародници живеят в Испания, стана ясно по време на форума. Това са сериозни предпоставки за насърчаване на икономическите връзки между нашите две държави, подчерта испанският дипломат.                                                

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: