Фонд на фондовете представи официално новите финансови инструменти

Фонд на фондовете представи официално новите финансови инструменти Снимка: pixabay.com

До няколко седмици стартират мерки за обезпечаване на кредитен портфейл от 850 млн. лв. за бизнеса

Новите мерки за спасяване на бизнеса у нас представи Мартин Дановски - председател на УС на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България". 
Работи се в три основни направления, подчерта Дановски. 

Ликвидни нужди

Нов гаранционен продукт - специална гаранционна схема за ликвидните нужди на малки и средни предприятия. Гаранции на стойност 170 млн. лв. ще се предоставят на банките, като се очаква те да обезпечат портфейл от кредити. Това ще бъдат оборотни средства. Обмисля се и възможност за безлихвени кредити, както и бърз и лесен достъп на това финансиране през банките. 
Схема за подкрепа на най-малките стартиращи предприятия и самонаети лица. До 50 000 лв. ще са кредитните средства за инвестиционни цели при облекчени условия и по-ниски лихви от пазарните.
Фонд на фондовете ще продължи да подкрепя общини и проекти за развитие на градската среда - инфраструктура, спортни съоръжения, култура и туризъм и други. 

Портфейлна гаранция

Основният инструмент като антикризисна мярка е портфейлната гаранция, за да се облекчи финансовият товар върху фирмите и да може банковата система да подпомогне бизнеса. 

Микрокредити

Друг важен инструмент е схема за финансиране на микропредприятията под формата на кредити. Тези микрокредити ще са алтернатива на мярката 60/40, тоест предприятията да се финансират чрез оборотен кредит, за да запазят персонала си. 

Гаранция

Фондът ще предостави гаранция на стойност 170 млн. лв. и в зависимост от риска тази гаранция ще обезпечи кредитен портфейл от 850 млн. лв., като кредитите ще бъдат разсрочени до 10 години. В допълнение ще има и удължени гратисни периоди по време на извънредното положение. 
Броят на предприятията, които ще бъдат подкрепени, както и размерът на кредитите, се определят от правилата за европейското финансиране. А търговските банки ще получат унифицирани условия за кредити и свобода за прилагането им от тяхна гледна точка. 
Експертите категорично потвърдиха стартиране до няколко седмици. 

Фондът управлява над 1 млрд. и 200 млн. лв. публичен ресурс и частни допълнителни средства. Усилията на фонда са да направи най-лесно и бързо достъпни на пазара ресурсите, с които разполага, и инструментите му да отговарят в максимална степен на пазарната реалност. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: