Швейцария отхвърли ключови мерки в подкрепа на Парижкото споразумение

Швейцария отхвърли ключови мерки в подкрепа на Парижкото споразумение

Жителите на страната не желаят да предприемат рисковани промени в периода на възстановяване от пандемията


Швейцарските избиратели отхвърлиха с мнозинство от над 61% предложенията за забрана на синтетичните пестициди и вноса на храни, произведени с тях. Така страната пропусна своя шанс да се превърне в първата европейска държава, забранила изкуствените пестициди. 

Също толкова избиратели - 61%, са се обявили против другата инициатива - за подобряване на питейната вода, предвиждаща държавни субсидии само за фермери, които не използват пестициди, не употребяват антибиотици и отглеждат само толкова животни, колкото могат да изхранват с продукция от собствените си стопанства. 

Плановете за въвеждане на такси върху автомобилното горивото и данъка върху самолетните билети също са били отхвърлени на проведения в неделя референдум, съобщава BBC. Крайните резултати от гласуването, съгласно системата на пряка демокрация в Швейцария, са 51% против, 49% за предлаганите промени. 

Според анализаторите отхвърлянето на мерките, чията цел беше да помогнат на страната да изпълни целите на Парижкото споразумение, се дължи на притесненията от въздействието върху икономиката в период на възстановяване след Covid кризата. Швейцарците - които традиционно се гордеят със своите зелени политики - са изнервени от поемането на каквито и да е икономически рискове, докато страната се възстановява от пандемията. Противниците на предложенията посочват още, че Швейцария е отговорна само за 0,1% от глобалните емисии и изразиха съмнения, че предлаганите мерки ще помогнат на околната среда. В същото време те биха увеличили разходите на бизнеса.  

Отхвърлени бяха и мерките за ограничаване на емисиите, според които страната трябваше да използва комбинация от повече възобновяеми източници на енергия и по-високи данъци върху изкопаемите горива. Отхвърлянето на внимателно изготвените от правителството закони подкопава цялата стратегия на страната за спазване на Парижкото споразумение, коментира BBC.  

За сметка на това швейцарците подкрепиха плановете за предоставяне на полицията на по-големи правомощия за борба с тероризма и удължаването на финансирането за бизнеса, засегнат от COVID. Също така с 61 на сто беше одобрен и закон срещу COVID-19, който дава на правителството допълнителни правомощия за борба с епидемията и смекчаване на последиците от нея за обществото и икономиката. 

Според швейцарската система за пряка демокрация всички основни решения в алпийската държава се вземат чрез национален вот.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: