Отваряме границите си за туристи на двустранна основа

Отваряме границите си за туристи на двустранна основа Снимка: www.tourism.government.bg

Сътрудничим си с държави със сходна на нашата епидемична обстановка.

На двустранна основа се обсъждат възможностите за поетапно отваряне на границите на България за туристи от държави, които имат сходна на нашата епидемична обстановка и аналогични здравни мерки срещу COVID-19. За да се случи това, е важно да се знае каква е епидемичната обстановка в съответната държава. Такива разговори са стартирани с нашите съседи – Румъния, Гърция, Сърбия, Република Северна Македония. Следят се и други важни туристически пазари като Германия, Полша, Чехия, Словакия, скандинавските страни. Има запитвания и от други държави за посещения на техни туристи и за условията на пребиваването им. 

Подготвяме се от 1 юли за активен летен сезон, т.е. да посрещаме и чуждестранни туристи. За по-бързото рестартиране на сектора се залага на вътрешния туризъм, после на туристи от съседни държави.

Министър Ангелкова поясни, че на този етап 14-дневната карантина се прилага в ЕС както за собствените граждани на съответната страна, така и за чуждестранните посетители. Документите, които министерството създаде и съгласува с Министерството на здравеопазването, дават възможност на бизнеса да се подготви за работа при новите условия.

Изисква се управленският екип на туристическия обект да има ясен план за действие в новата ситуация и да комуникира със съответните оторизирани органи. При случай на турист със симптоми, трябва да сигнализира РЗИ.

Ангелкова постави акцент върху промените в Закона за здравето, приети от Народното събрание, отнасящи се до стопанисването на морските плажове от концесионери и наематели през това лято. Тъй като ивиците са различни, по индивидуален подход ще се определят цените на плажните принадлежности. Но ще има намаление на цените за шезлонги и чадъри с не по-малко от 50%.

Пропорционално на предложеното намаление ще бъдат понижени също концесионната и наемната такса на база методика, която ведомството е разработило. Ръководейки се от здравните норми, ще се прилагат специфични указания за спазване на дистанция при посещенията на плажовете през това лято, за да се гарантира сигурността на туристите. Едно плажно място, което включва два шезлонга и един чадър, ще е 20 кв. м, като увеличаването на това пространство няма да се отрази на 50-процентната свободна зона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: