Отпадат КПП-тата, ресторантите отварят

Отпадат КПП-тата, ресторантите отварят Снимка: www.pixnio.com

Правителството облекчава мерките срещу COVID-19.
Правителството и Националният оперативен щаб (НОЩ) взеха решение за отмяна на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса. 

КПП-тата на областните градове ще бъдат премахнати след Гергьовден. Отварят заведенията на открито, разрешават индивидуалния спорт на открито и възобновяват шофьорските курсове, стана ясно след извънредното заседание. 

„Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидимичните мерки. Куп неща, които след 13. май ще останат. Да останат в съответните закони или в общ закон. Утре ще се сме готови, ще го обявим. Да влезем в парламента и, дай Боже, да успеем да го направим добре", каза премиерът Борисов. 

От понеделник ще се разреши практикуването на инвидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания.   

При спазване на всички противоепидемиологични мерки работата си ще могат да възобновят и автоинструкторите. Теоретичната подготовка ще трябва да се провежда онлайн.   

Разрешава се и отварянето на откритите части на заведенията, съобщи още премиерът. Това ще стане възможно веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени.      

„Правим всичко, гарантирайки, че няма да докараме нов пик на заболяването. Колективният имунитет не сработи никъде по света", добави премиерът. Борисов изтъкна още, че ако тези мерки сработят, ще се разширят. Според него правилото за всичко е дистанция и дезинфекция.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: