Китай обяви, че напълно е победил коронавируса

Китай обяви, че напълно е победил коронавируса Снимка: https://pixabay.com/

Китайските власти са готови да възстановят контактите си с Европа и света на фона на пълното преодоляване на пандемията от COVID-19 в страната

Това заяви Ван И, ръководител на офиса на Комисията по външни работи към ЦК на Комунистическата партия на Китай.

Той каза, че европейските и китайските политици вече могат да възстановят сътрудничеството до нивата отпреди пандемията.

Страните могат активно да се подготвят за нова среща между Китай и лидерите на ЕС, да използват пълноценно механизмите за диалог на високо ниво в различни области и да насърчават ранното връщане на двустранните контакти към нивата отпреди пандемията“, каза Ван И по време на среща с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел ( цитат от сайта на Министерството на външните работи на Китайската народна република).

Коментирайки ситуацията в Украйна, китайският дипломат подчерта, че китайските власти настояват за преминаване на страните в конфликта към мирни преговори. „Китай и ЕС трябва да засилят сътрудничеството, за да осигурят повече стабилност на света“, заключи чиновникът.

След три години на строги анти-COVID мерки в началото на 2023 г. Китай започна постепенно да облекчава ограниченията, изоставяйки политиката на нулева толерантност към COVID-19.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: